Ове земље неће подржати резолуцију о Сребреници

ГС
Ове земље неће подржати резолуцију о Сребреници

ЊУЈОРК – Генерална скупштина Уједињених нација (ГС УН) на данашњој сједници у Њујорку расправља и одлучује о приједлогу резолуције о Сребреници, а неколико земаља већ је најавило да неће подржати резолуцију.

Ангола ће бити уздржана на данашњем гласању, као и  Грчка.

Демократска Република Конго гласаће против резолуције

Представник Уједињених Арапских Емирата рекао је да у Сребреници јесте био геноцид и да је та држава уз, како је рекао “браћу у БиХ”.

-Осуђујемо да се порекне или минимизира геноцид у Сребреници - рекао је представник Уједињени Арапских Емирата.

Најавио је да ће ова земља бити уздржана на гласању о резолуцији о Сребреници како би се смириле тензије у региону.

Представница Никарагве рекла је да је та држава увијек осуђивала злочине против човјечности.

Истакла је да резолуција неће допринијети помирењу и најавила да ће Никарагва гласати против резолуције о Сребреници.

Представник Венецуеле поручио је на сједници Генералне скупштине УН, на којој се расправља о резолуцији о Сребреници да Венецуела подржава кажњавање и спречавање геноцида и изградњу мира.

Он је подсјетио да је 2015. Венецуела била уздржана јер резолуција није имала сагласност људи региона који су одговорни за изградњу мира и стабилности.

- Тада смо рекли да тај нацрт резолуције продубљује јаз између народа у БиХ који морају да изграде заједничку будућност засновану на дијалогу и поштовању различитости. То важи и данас - поручио је он.

Додао је да "Венецуела заговара повјерење и мир на Балкану".

- Функција УН је да промовише разумијевање међу народима и ми апелујемо да се настави посао почет у Дејтону примјеном споразума који је био резултат политичког консензуса свих страна.

Представник Кубе је рекао да није за иницијативе које воде ескалацији и подизању тензија.

Нагласио је да "Куба подржава конструктивни дијалог и противи се иницијативама које воде новим ескалацијама".

- Куба одбацује текст донесен без консензуса, противи се политизацији која води до нових подјела. Залажемо се за дијалог и међусобно уважавање - поручио је представник Кубе у УН.

 Азербејџан неће бити у могућности да гласа уколико буде приједлог дат на гласање, изјавио је представник Азербејџана при УН.

Додао је да је та земља посвећена поштовању територијалног интегритета земаља и да се противи мијешању у унутрашња питања.

Представник Намибије у Генералној скупштини УН изјавио је да ће та земља бити уздржана приликом гласања о резолуцији о Сребреници.

На сједници Генералне скупштине УН, представник Намибије је истакао да “сваки геноцид утиче на човјечанство” и да је то довољан разлог да 9. децембар настави да се обиљежава као Међународни дан геноцида, како је то у УН договорено 2015.

-Ми живимо у свијету где постоји селективна амнезија која се брзо шири, да је геноцид само оно што ми појединачно одлучимо да је геноцид, без обзира на то шта говоре Међународни статут и на то шта геноцид јесте - рекао је представник Намибије.

Он је оцијенио да је “оно што се десило у Сребреници био геноцид”, али да је геноцид и оно што се десило у Руанди, као и оно што се десило у Њемачкој са Холокаустом.

-Оно што се дешава у Гази данас, јесте геноцид. Оно што се десило у мојој земљи, Намибији, између 1904. и 1908. био је геноцид. Био је геноцид и јесте признат као први геноцид 20. вијека. Многи су геноциди који се данас одвијају широм свијета. Дешавају се злочини најгоре врсте против човјечности и они леже на нашој колективној савјести. Намибија ће бити уздржана зато што ми желимо да свеобухватно и искрено разговарамо о геноциду - рекао је представник Намибије.

Он је рекао да је та земља узела у обзир неколико битних политичких и правних фактора приликом разматрања резолуције о Сребреници.

-Ми подржавам мир и признајемо колико је важно да се изгради помирење на начин да подјеле из прошлости нестану. Приједлог да се обиљеже дан геноцида у Сребреници дешава се током консолидативног процеса који је изузетно сложен, а такви процеси за нас који смо аутсајдери не могу потпуно да буду јасни. Није намјера Намибије да се мијеша у унутрашња питања ових страна, али постоји увјерење, снажно увјерење у Намибији да инклузивност шири хармонију, док ексклузивност доводи до конфликта - поручио је представник Намибије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана