Ове партије не би биле у НСРС да је цензус био пет одсто

ГС
Ове партије не би биле у НСРС да је цензус био пет одсто

Лидери партија које чине власт на нивоу БиХ, како наведе поједини медији, договорили су измјене Изборног закона БиХ, а једна од измјена могло би бити и повећање цензуса, које би многим партијама могло закомпликовати улазак у локалне парламенте или Народну скупштину Српске.

Према приједлогу, улазак у општинске и градске скупштине оствариће партије које освоје четири одсто гласова а у републички оне које "добаце" до пет одсто укупних гласова, што је повећање за два процента у односу на тренутне прописе.

Када се предложени проценат преслика на стање из 2022. године долази се до податка да четири партије и њихових 14 посланика не би завршило као дио актуелног сазива Народне скупштине Српске. Увећани цензус не би прешао Покрет "За правду и ред" Небојше Вукановића, који је освојио 4,93 одсто гласова и четири мандата, те би "за длаку" остао ускраћен за парламентарни статус.

Такође, испод цензуса би остали и ДНС Ненада Нешића (четири мандата/4,46 одсто гласова), НПС Дарка Бањца (три мандата/3,27 одсто гласова) и СПС Горана Селака (три мандата/3,11 одсто гласова).

У Народну скупштину Српске би ушле четири странке владајућег блока (СНСД, СП, ДЕМОС и Уједињена Српска), те три опозиционе (СДС, ПДП и Покрет за државу).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана