Отворени Балкан бољи од нестабилног

Ведрана Кулага Симић
Отворени Балкан бољи од нестабилног

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - БиХ крајем овог мјесеца добија нову шансу да се приближи иницијативи "Отворени Балкан", чије бенефите већ осјећају Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, а из Републике Српске упућен је још један апел колегама с друге стране међуентитетске линије да дају зелено свјетло за приступање земље овој заједници земаља у региону.

"Отворени Балкан", односно првобитно назван "мали Шенген" представља иницијативу за регионалну сарадњу западног Балкана, а да би заживјела у потпуности потребно је да се прикључе и остали, међу којима су БиХ и Црна Гора.

Декларација коју су потписали Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама у октобру 2019. године, у име Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, требало би да помогне да читав регион почне да функционише на кључним слободама ЕУ, а то су слобода кретања људи, робе, капитала и услуга.

Након конференције о овој регионалној иницијативи у Бањалуци наредна је већ најављена и биће у Сарајеву, што је према многим оцјенама, добар потез с обзиром на то да такозвано "политичко Сарајево" мјесецима кочи да и БиХ постане дио "Отвореног Балкана", усљед бојазни да се иза свега крију и неки други, више политички циљеви. Посебно јер је Србија предводник.

Да ће конференција бити одржана потврдили су министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић.

Кошарац је поновио да је одржао састанке са министрима из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, који су потврдили учешће на конференцији, али и да је намјера да са њима и представницима коморског система, као и привредне заједнице Републике Српске и ФБиХ размотре потенцијали и предности чланства, с акцентом на значај регионалног повезивања и погодности које остварују привредници из три земље чланице.

Замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације у Дому народа Парламенту БиХ Радован Ковачевић каже да се упорно, а потпуно погрешно, поставља дилема између Берлинског процеса и "Отвореног Балкана". БиХ, сматра, треба рећи "да" и једном и другом процесу.

- Обје иницијативе имају предности. Мислим да је бољи "Отворени Балкан", јер је ријеч о иницијативи земаља са Балкана, а не некога изван ко ће да нас менторише и туторише - истакао је Ковачевић за "Глас".

Говорећи о томе шта највише подржава међународна заједница - да ли је то "Отворени Балкан" или Берлински процес, истакао је да се показује да је то, заправо, нестабилни Балкан.

- Из тог разлога сами треба да се организујемо. "Отворени Балкан" је много бољи од нестабилног. Сви би требало да препознају предности и нико у БиХ не треба да има било какав страх од те иницијативе у којој ћемо ми сами доносити своје одлуке - закључио је Ковачевић.

Сличан став има и предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић. Подсјећајући на предности за привреду и грађане истакао је да је добро што ће таква конференција бити управо у Сарајеву.

- Вјерујем да смо све ближе прикључивању и БиХ тој заједници. Политичари који су тренутно на власти у БиХ, и у оквиру Савјета министара и федералне Владе, имају све помирљивије ставове према "Отвореном Балкану". Добро је дошла и изјава новоизабраног предсједника Црне Горе да и та земља своју будућност види и у тој иницијативи - рекао је Рачић за "Глас".

У Србији, Албанији и Сјеверној Македонији већ говоре о добрим резултатима спољнотрговинске размјене. Уз то, премијерка Србије Ана Брнабић је, током отварања Међународног сајма привреде у Мостару у априлу замолила све из БиХ да размисле још једном о укључивању у иницијативу, наглашавајући да нема везе, практично са политиком, осим што ће смањити тензију.

Могућности

Чланство у "Отвореном Балкану" предвиђа, између осталог, и елиминисање граничних контрола и осталих баријера за лакше кретање у региону, што омогућава и грађанима да путују у региону само уз личну карту, као и да се запосле било гдје ако имају потврду о својим квалификацијама. Декларација предвиђа и признавање диплома у региону, као и бољу сарадњу у борби против организованог криминала и помоћ у случају природних непогода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана