Отворена нова зграда Уставног суда Српске, четвртог стуба власти

ГС
Отворена нова зграда Уставног суда Републике Српске
Foto: Велибор Трипић | Отворена нова зграда Уставног суда Републике Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман и предсједник Републике Српске Милорад Додик пресијецањем врпце отворили су данас у Бањалуци нову зграду ове правосудне институције.

Милорад Додик изјавио је да Републику Српску чека критичка анализа свега што се дешавало у протеклих 27 година од потписивања Дејтонског мировног споразума и у томе ће бити важна улога Уставног суда Републике Српске.

-Уставни поредак је девастиран и није у складу са тим међународним уговором. Не смијемо остати нијеми на правно насиље међународног фактора -, рекао је Додик у обраћању на отварању нове зграде Уставног суда.

Он је оцијенио да ће вријеме које долази, бити вријеме афирмације права.

-Вријеме иза нас је потпуна афирмација неправа. Као предсједник Републике, уважавајући вашу независност у погледу рада и стручности, бићу у позицији да вас замолим за осврте на многа питања која су се дешавала у прошлости, како бисмо имали што већи степен спознаје о свему томе - рекао је Додик.

Истакао је да је отварање нове зграде Уставног суда побједа Српске, која је показала способност да направи репрезентативни објекат какав је заслужила ова правосудна институција.

-То је највиша независна правна институција, која штити устав, уставни поредак и у њу морамо да имамо велико повјерење. Према Републици односимо као према чињеници трајног карактера која треба да има и видљиве, репрезентативне и препознатљиве објекте најважнијих институција - рекао је Додик.

Изразио је задовољство што је Република Српска омогућила запосленима Уставног суда да раде у добрим условима, те додао да очекује предан рад на очувању устава и уставног поретка.

Џерард Селман изјавио је да ова институција представаља одраз суверености, али и државности Републике Српске.
Селман је нагласио да о значају и улози Уставног суда најбоље говоре његове одлуке.

-Отварање ове зграде има велики значај за институционално функционисање Републике Српске јер Уставни суд као четврти стуб власти, одраз је субјективитета, самосталности, суверености али и државности Републике Српске. Суд је формиран 1994. и идеја да се смјестимо у адекватан простор траје од тада. Влада  Српске у потпуности је исфинансирала овај пројека-  рекао је Селман.

Он је раније изјавио да је изградња и опремање објекта коштало 8.5 милиона КМ.

Бруто површина објекта је 3.776 метара квадратних.

Свечаном отварању присуствовали су и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, те предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана