Отворена манифестација "Српски дани"

Срна
Отворена манифестација "Српски дани"

БУДИМПЕШТА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Будимпешти манифестацију "Српски дани" у оквиру које ће у наредних мјесец дана у Мађарској кроз различите догађаје и програме бити представљени српска култура, обичаји, умјетност и наука.

Манифестацији у палати Текелијанум присуствују представници Српске православне цркве, односно Епархије будимске као носиоци манифестације, међу којима и епископ Лукијан, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић, амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица, предсједник Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, представници институција Мађарске, те бројни гости и званице.


Ово је прва манифестација ове врсте, а према ријечима Бјелице, резултат је добрих политичких и пријатељских веза српских и мађарских званичника.

Палату Текелијанум, као задужбину, основао је велики српски добротвор Сава Текелија 1838. године да би се у њој школовали сиромашни ђаци и студенти из свих крајева, а власник овог здања је Епархија будимска.

У овој згради налази се и један од два српска ђачка дома у Будимпешти, а обнова овог здања завршена је прије три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана