Отворен 55. “Кочићев збор”

Срна
Отворен 55. “Кочићев збор”

БАЊАЛУКА - Изложбом фотографија великог српског књижевника Петра Кочића и његове породице, под називом “Ружа у мећави”, аутора Зорана Пејашиновића, у Бањалуци је вечерас отворен 55. “Кочићев збор”, који ће због тренутне епидемиолошке ситуације бити одржан у мањем формату.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је, отварајући ову манифестацију, која ће трајати до 30. августа, да су култура и стваралаштво оно највредније у српском народу, на шта овај народ поносан.

“То нас обавезује да не смијемо стати, већ да морамо наставити Кочићевим путем, да стварамо будућност која нам припада. Оставио нам је путоказе које треба да слиједимо - да се држимо заједно, да више радимо и стварамо, да чувамо матерњи језик, да учимо своју дјецу да поштују породицу, да воле слободу и отаџбину. Позивам вас да заједно слиједимо те путоказе”, истакла је Ђаковићева.

Она је додала да од 1966. године Бањалука обиљежава манифестацију која има за циљ промоцију Петра Кочића и његовог литерарног стваралаштва.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе Српске промовише дјела Петра Кочића, али и других српских књижевних великана у оквиру кампање “Читајмо заједно”, која је започела прије мјесец дана.

“Наша обавеза је да дјело и лик Петра Кочића као једног од најзначајнијих књижевника са овог простора, заједно са Андрићем, Дучићем, Ћопићем, Вишњићем, Ћоровићем и другима сачувамо од заборава и дамо му мјесто које заслужује”, навела је она.

Ђаковићева је рекла да Министарство просвјете и културе посебно наглашава значај књижевника Кочића који је своје слободарске идеје исказао мудрим и најљепшим народним, српским језиком.

“Зато се и кроз нашу кампању провлачињегова чувена пјесма, о безграничној и бесконачној слободи у којој каже: жДођи већ једном и походи земљу моју, јер све је без тебе ништа – ништа је с тобом свеж”, истакла је Ђаковићева.

Аутор изложбе фотографија Кочића и његове породице Зоран Пејашиновић рекао је новинарима да су изложене 33 фотографије, те појаснио зашто изложба носи назив “Ружа у мећави”.

“Када је прије 121 годину Кочић упознао своју супругу Милку, поклонио јој је ружу и она је ту ружу кроз силне животне мећаве, сељења од Сарајева, Скопља, Београда, кроз свјетске ратове, кроз породичне традиције, носила са собом чувала је љубоморно зашивену концем у споменару и сачувала је до краја свог живота”, рекао је Пејашиновић.

Сутра ће, у оквиру програма 55. “Кочићевог збора” у 20.00 часова у Парку Петар Кочић бити организовано “Вече бесједништва”, на којем ће бесједити студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева, док је за сриједу, 26. август, у Музеју Републике Српске с почетком у 19.30 часова планирано отварање изложбе колекције накита “Трагови”, аутора Сање Бајић.

Исте вечери, у 20.00 часова у Парку Петар Кочић биће одржано “Вече сатире”, у организацији Удружења књижевника Републике Српске.

У Стричићима ће у четвртак, 27. августа, у 11.00 часова бити отворена уређена кућа Петра Кочића, а истог дана у 20.00 часова у Парку Петар Кочић планирано је “Вече драме”.

Према утврђеном програму, 27. августа биће положени вијенци на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, док ће у петак, 28. августа, у 20.00 часова у Парку Петар Кочић бити уручена награда “Змијањче”, која је ове године припала ученици Основне школа “Георги Стојков Раковски” Јани Бркић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић ће у суботу, 29. августа, свечано уручити Кочићеву награду књижевнику Ненаду Грујичићу, а истог дана увече биће отворена изложба са прошлогодишње ликовне колоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана