Почео 29. Међународни сајам књиге у Бањалуци: Посвећен лику и дјелу Бранка Ћопића (ВИДЕО)

ГС
Почео 29. Међународни сајам књиге у Бањалуци: Посвећен лику и дјелу Бранка Ћопића (ВИДЕО)

БАЊАЛУКА – Јутрос у 10 часова почео је 29. Међународни сајам књиге у Бањалуци. 

Књижевном бесједом писца и академика Милосава Тешића из Београда, предсједника Задужбине „Бранко Ћопић“, вечерас ће у 18:00 часова у дворани „Борик“ бити уприличено свечано отварање, у организацији „Гласа Српске“.

Највећа манифестација писане ријечи у Републици Српској траје од данас до 23. септембра, а ове године посвећена је лику и дјелу славног српског и крајишког књижевника Бранка Ћопића. Сајам ће бити драгоцјена прилика да се подсјетимо на богато књижевно и животно насљеђе књижевника, од чије трагичне смрти протиче тачно четири деценије.

Врата Сајма отворена су за љубитеље књиге од 10:00 часова, а од 14:00 часова Заједница издавача БиХ организује своје представљање у оквиру панела, на којем ће учествовати Борис Максимовић („Имприматур“ Челинац), Алмир Шахалић, предсједник Заједнице издавача БиХ, и Бошко Њавро („Наклада Мате“ Груде), члан Заједнице издавача БиХ.

Након свечаног отварања, од 19:00 часова почиње панел „Сјећање на Бранка Ћопића“, на којем ће учествовати академик Милосав Тешић, књижевници Владимир Кецмановић и Ранко Рисојевић, а модератор ће бити Младен Весковић.

Академик и предсједник Задужбине „Бранко Ћопић“, Милосав Тешић, истакао је да му је велика част и одговорност што има прилику да одржи бесједу у част Бранка Ћопића на простору из којег је потекао његов књижевни геније.

„Велика ми је част што сам добио позив од Сајма књиге у Бањалуци и Гласа Српске да одржим бесједу о Ћопићу. Бранко Ћопић, као и Петар Кочић, потичу из Крајине и у њиховим дјелима српски језик је досегао своје највеће изражајне могућности. Постоји много писаца из Републике Српске, нарочито из Босанске Крајине, који настављају оно што су започели Кочић и Ћопић“, рекао је Тешић.

Током наредних дана Сајма биће организовани бројни панели, радионице, промоције књига и додјеле награда. Сајам се завршава 23. септембра, а улазница кошта једну КМ.

Традиционална додјела награда 29. Међународног сајма књиге Бањалука 2024. заказана је за 20. септембар у 12 часова, када ће бити уручене награде за издавачки подухват, савремену књижевност, најбољу књигу за дјецу, његовање српске традиције и православне духовности, као и за најбољу промоцију на сајму.

 

@glas.srpske Почео 29. Међународни сајам књиге у Бањалуци: Посвећен лику и дјелу Бранка Ћопића #glassrpske ♬ original sound - Glas Srpske

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана