Отварање хрватског Конзулата у Орашју - сигнал за унапређење политичких и привредних односа

Срна
Отварање хрватског Конзулата у Орашју - сигнал за унапређење политичких и привредних односа

ОРАШЈЕ - Отварање конзулата Хрватске у Орашју свједочи добрим односима са БиХ и сигнал је за унапређење политичких и привредних односа, речено је данас на свечаности отварања конзултата.

Хрватски премијер Андреј Пленковић подсјетио је да је Хрватска најснажнији заговорник БиХ унутар ЕУ и да жели да се што брже остваре резултати како би БиХ била у позицији да започне преговоре о приступању Унији.

Он је навео да је отварање конзулата Хрватске у Орашју још једна порука подршке и посвећености, не само пружању одговарајућих дипломатских и конзуларних услуга, већ је то и сигнал жеље за унапређење даљих политичких и привредних односа.

“Четири милијарде евра, колико је била размјена прошле године, показује колико смо једни другима важни трговински партнери. Потом 1,3 милијарде евра инвестиција из Хрватске у БиХ потврђују тај интерес”, рекао је Пленковић новинарима у Орашју.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто истакла је на отварању конзулата да је то плод сарадње на више нивоа, како на културном, тако и на привредном плану и интересу.

Према њеним ријечима, отварањем конзулата олакшава се једноставније и брже остварење конзуларних услуга свима који живе на подручју општина које покрива овај конзулат.

Она је изразила наду да ће конзулат допринијети и учвршћивању добрих и пријатељских односа између БиХ и Хрватске, нарочито на привредном плану.

Кришто је захвалила Пленковићу и Влади Хрватске на континуираној помоћи коју Хрватска пружа БиХ на њеном европском путу, као и за помоћ локалним заједницама.

Поред Кришто и Пленковића, свечаној церемонији отварања конзулата данас су присуствовали и предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ и ХДЗ-а БиХ Драган Човић, министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, те представници власти из Хрватске.

Конзулат Хрватске у Орашју ће водити генерални конзул у БиХ Јадранка Модрић, а конзулат ће обухватити Брчко дистрикт, Брод, Дервенту, Добој, Добој-Исток, Добој-Југ, Домаљевац-Шамац, Доњи Жабар, Градачац, Модричу, Оџак, Орашје, Пелагићево, Шамац и Вукосавље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана