Отписано 358 милиона дуга

Маријана Миљић Бјеловук
Отписано 358 милиона дуга

БАЊАЛУКА - Пореска управа РС отписала је у прошлој години потраживања тешка 358,30 милиона марака, а највећи износ односи се на застару и то чак 295,75 милиона КМ.

Наведено је то у ревизорском извјештају Пореске управе РС за прошлу годину који је скројила Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

- Од укупног износа отписаних потраживања за прошлу годину 37,35 милиона односи се на потраживања из стечајних поступака, а 25,19 милиона из ликвидационих поступака над пореским обвезницима. Највећи износ, односно 295,75 милиона марака пореских потраживања отписано је по основу застаре потраживања - наведено је у извјештају ревизора.

У истом документу појашњено је да Пореска управа рјешења о ненаплативости по основу отписа стечајних потраживања доноси након што стечајни судија закључи поступак и донесе рјешење које постане правоснажно.

У истом документу дат је и осврт на покренуте стечајеве и ликвидације над привредним субјектима у прошлој години.

Тако је према евиденцијама Пореске управе РС у току 2022. године код 95 обвезника покренут стечај, а њихова пријављена потраживањима за порезе и доприносе износе 17,02 милиона КМ. Од тог износа нешто је мање признато, тачније 15,2 милиона КМ.

Када је ријеч о ликвидацијама тај поступак започет је код 116 пореских обвезника, а износ пријављених потраживања износи 2,6 милиона КМ, колико је и признато.

- Пореска управа је у прошлој години по свим започетим стечајним поступцима наплатила 23,38 милиона КМ, а по свим поступцима ликвидације свега 240 КМ - наведено је у ревизорском извјештају.

На адресу Министарства финансија РС порезници су у прошлој години прослиједили 162 захтјева за одгађање плаћања пореског дуга у износу од 98,35 милиона КМ. Од укупног броја захтјева 33 се односе на период 2020. и 2021. године за дуг од 5,78 милиона марака.

Такође у истом извјештају наведено је да је Пореска управа лани покренула 65.995 поступака принудне наплате на износ дуга од 168,30 милиона КМ, а поднесена су и 272 приједлога за укњижбу хипотеке на непокретној имовини пореских дужника.

Препоруке

Главна служба за ревизију дала је Пореској управи РС позитивно мишљење о финансијским извјештајима, али и позитивно мишљење о усклађености. Такође у истом извјештају препоручено је директору да обезбиједи да средства остварена продајом моторних возила буду исказана у оквиру примитака за произведену сталну имовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана