Откуд арсенал оружја у напуштеној кући у Невесињу?

РТРС
Откуд арсенал оружја у напуштеној кући у Невесињу?

НЕВЕСИЊЕ - Након што је ликвидиран мушкарац који је у селу Зови До код Невесиња пуцао на мјештане и полицију, увиђај је показао да се у кући налазио арсенал оружја, укључујући и тромблонске мине и ракетни бацач.

Обдукција тијела нападача и ДНК анализа требло би да помогне у утврђивању идентитета овог лица.

Министар унутрашњих послова и директор Полиције Синиша Каран и Синиша Кострешевић обишли су Полицијску управи Требиње и похвалили припаднике управе на професионалној и брзом рјешавању кризне ситуације у Невесињу.Каран каже да је полиција показала да је гарант безбједности свих грађана Српске и њихове имовине.

Иако је догађај у Невесињу узнемирио грађане, из полиције кажу да нема мјеста паници и да су гарант безбједности свих грађана Српске.Полицајцима који су учествовали у акцију неутралисања нападача захвалио се министар Синиша Каран.

Каже да се сада ради на откривању идентитета нападача из али и прикупњању других оперативних података.

- Настављамо да радимо на случају. Сходно свим законским прописима ово лице је лишено живота и елиминисана је свака могућност у том моменту да угрози друге животе и имовину. Ми настављамо даље, са нашег, полицијског и тужилачког аспекта. Јако нам је важно да дођемо до свих других битних елемената који ће нам дати оперативне податке да предуприједимо будуће овакве догађаје - нагласио је Каран.

Још није потврђено да ли се ради о мигранту иако су мигрантске руте и даље веома активне.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета појашњава да рута преко Балканског полуострва ствара велике проблеме.

Мигранте није могуће вратити у земље поријекла, а оружане групе највише долазе из Авганистана.

- Дешава се да имамо оружаних криминалних група, међу мигрантима, који организовано пребацују мигранте из Турске, Бугарске, Румуније. Дошли смо до закључка да највећи број тих оружаних група долази из Авганистана - упозорио је Лакета.

Истрагом би сем идентитета требало да се утврди и поријекло арсенала оружја, које је пронађено у напуштеној кући коју је то лице користило.

- Овдје се не може радити о легалном оружју, зато што такво оружје грађани не могу да посједују, да ли је донесено ту или се налазило у кући, и какав је план био тога лица - навео је Синиша Лакета, начелник ПУ Требиње.

Из Окружног тужилаштва Требиње данас нису имали више детаља о догађајима у Зовом Долу.Њихов рад похвалио је министар Каран и најавио даље опремање посебних јединица Полиције Републике Српске.

- Показало се да је улагање у МУП, улагање у безбједност, нешто што свака држава, ево и Република Српска, морају да раде. Морамо увијек схватити да је безбједносни оквир услов нашег живота и нашег напретка. У том смислу, даље ћемо интензивирати оно што већ радимо, а рекао бих још више појачавати, водити исправну кадровску политику - истакао је Каран.

Резултати обдукције нападача биће урађена вечерас резултати требало би да буду познати сутра. Раније је саопштено да су приликом прегледа тијела настрадалог лица уочене повреде настале од активирања експлозивне направе коју је активирало, пише РТРС.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана