Откривено због чега су пали Фејсбук, Инстаграм и Месинџер

ГС
Откривено због чега су пали Фејсбук, Инстаграм и Месинџер

Фејсбук поново ради након више од сат времена застоја, који је погодио све главне платформе у оквиру Мета екосистема, укључујући Инстаграм, Воцап и Тредс.

Из компаније Мета су се огласили након успостављања везе и објаснили о чему се ради.

– Раније данас, због техничког проблема људи су имали потешкоћа да приступе неким од наших услуга. Ријешили смо проблем што је прије могуће за све који су били погођени и извињавамо се због непријатности – написао је на свом X (Твитер) налогу Енди Стоун, директор комуникација из компаније Мета.

„Фејсбук“ и „Инстаграм“ пали у цијелом свијету

Подсјећамо, данас је дошло до прекида рада Мета апликација за милионе корисника широм свијета. Љути корисници су се изненада повукли са својих налога, због чега су помислили да су хаковани и да су њихови лични подаци украдени. Заједно са САД, прекид је стигао до Велике Британије, дијелова Европе, Кине, Аустралије и Мексика – што је довело до пада цијене акција Мете.

Маск се нашалио послије пада Фејсбука, Закерберг му није остао дужан (ФОТО)

Грешке Фејсбука и Месинџера су се појавиле када су корисници примјетили да су избачени са својих налога и не могу да се поново пријаве – чак и са правим акредитивима.

Ипак, дошло је до успостављања нормалног рада мрежа свега сат и по након пријаве кварова, преноси Блиц.

Пао и Јутјуб?

Корисници платформе “Јутјуб” пријављују прекид рада интернет видео платформе који тренутно погађа око 5.000 корисника, након вијести да су “пале” апликације компаније Мета.

Јутјуб, који је у власништву Гугла, огласио се и на X (Твитер) мрежи поводом овог проблема.

– Радимо на томе! Обавјестићемо кориснике када се ствари врате у нормалу – наводи се у саопштењу.

Сајбер напади

А како се спекулише на друштвеним мрежама може бити ријечи о сајбер нападу, с обзиром на то да су у истом тренутку “пале” четири апликације. Коментари попут “све је пало на супер уторак”, “мирише ми на сајбер напад”, и “ма немогуће, Америка нема геополитичке непријатеље који би ишта добили ремећењем информационих система током избора” одражавају широк спектар реакција, од забринутости до сарказма.

Иначе, супер уторак описује дан у циклусу страначких избора за предсједничку номинацију у САД када се гласа у највећем броју савезних држава.

У надметању код републиканаца, на тај дан се може освојити 874 од 2.429 делегата за завршну конвенцију, укључујући и у двије најмногољудније државе, Калифорнији и Тексасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана