Откривен нови начин прања новца у БиХ, насамарено више од 7.000 људи

Маријана Миљић Бјеловук
Откривен нови начин прања новца у БиХ, насамарено више од 7.000 људи

САРАЈЕВО - Странци су само у прошлој години преварили више од 7.500 лица у БиХ која су ангажовали за онлајн рекламирање. На тој превари згрнули су износ који премашује два милиона марака, а који су даље уплатили на рачуне четири компаније широм свијета.

Ово је само једна од типологија са обиљежјима прања новца која је наведена у извјештају Финансијско-обавјештајног одјељења (ФОО) Агенције за истрагу и заштиту (СИПА).

У овом документу, у којем су детаљно описане типологије прања новца, наведен је и случај преваре домаћих грађана из иностранства.

- Лица страног поријекла оснивала су правна лица у БиХ путем којих су по типологији “пирамидалне шеме” ангажовали лица за обављање послова онлајн рекламирања уз претходну уплату од 30 до 375 марака. На тај начин су оштетили више од 7.500 грађана - стоји у извјештају ФОО.

На тај начин странци су, наглашавају, противправно стекли износ већи од два милиона КМ који су уплатили на рачуне четири компаније широм свијета.

- Након тога су извршили већи број трансакција на друге рачуне да би прикрили незаконито стечена новчана средства - наведено је у документу.

И нису само грађани БиХ мета за преваре из иностранства, већ и од домаћих високопозиционираних службеника.

Тако су инспектори ФОО имали случај да су високорангирана лица једне од институције БиХ злоупотребљавајући свој положај захтијевали и примали новчану корист од већег броја особа уз обећање да ће им омогућити заснивање радног односа.

- На тај начин су стекли новац велике вриједности којим су даље располагали у виду плаћања по разним основама - наводе у ФОО.

Превара има и на локалу, јер су инспектори утврдили и да поједина одговорна лица у органу локалне управе, искоришћавањем свог службеног положаја или овлашћења те прекорачењем овлашћења, у договору са приватним инвеститорима поступају на штету државне имовине.

- Они супротно важећим законима и одлукама покрећу и спроводе поступке којим су незаконито располагали наведеном имовином кроз продају приватним инвеститорима за потребе грађења пословно-стамбених објеката. У неколико случајева је утврђено да су одговорне особе у органима локалне управе примиле дар од купца земљишта у виду некретнина и новчаних износа - стоји у извјештају ФОО за прошлу годину.

Сумњиве трансакције

Финансијско-обавјештајно одјељење је у прошлој години запримило 1.379 обавјештења о сумњивим трансакцијама чија укупна вриједност износи чак 267,51 милион марака.

- Банке су доставиле 1.036 обавјештења чија укупна вриједност износи 252,81 милион, а остали обвезници 343 обавјештења “тешка” 14,70 милиона КМ - наводе у ФОО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана