Отишао је Бора Ђорђевић: Тужан крај једне музичке ере (ВИДЕО)

ГС
Отишао је Бора Ђорђевић: Тужан крај једне музичке ере (ВИДЕО)

ЉУБЉАНА – Музичар Бора Ђорђевић преминуо је у 73. години живота након дуге борбе.

Вијест о смрти саопштена је на званичном налогу Рибље чорбе на Фејсбуку.

Подсјетимо, прослављени музичар већ неко вријеме био је у болници у Словенији. Борио се са тешком упалом плућа и хроничном опструктивном болешћу плућа, због чега је био и на респиратору.

Бора Ђорђевић написао је велики број хитова, не само за своје бендове, већ и за многе друге популарне групе и пјеваче.

Важиo је за једног од најпопуларнијих текстописаца током протеклих деценија. Писао је и за рок и поп извођаче, али и за народњаке. Многе пјесме постале су велики хитови, а ово су неке од њих.

Према званичној биографији, први текст који је написао за неког другог, а не за свој бенд, био је текст пјесме „Лош глас“, која је 1978. године изашла као сингл Здравка Чолића.

Почетком 1979. године, Бора се појављује на албуму Ђорђа Марјановића Хвала вам пријатељи, са текстовима за пјесме: Аеродром и Само дугме на капуту.

Затим је на албуму Неде Украден Неда, на музику Корнелија Ковача, писао текст за пјесму Једино са тобом.

Крајем 1979. године, Бора се појављује као текстописац на сингл плочи Маје Оџаклијевске Ти си мој сљедећи промашај/Даљине.

Писао је текстове и за Генерацију 5, попут пјесама „Уморан од свега“ (1980), „Долазим за пет минута“ (1980), и „Псето“ (1980).

Почетком 1985. године, на албуму Оливера Мандића Дође ми да вриснем твоје име, Бора је написао текст за пјесму Ја сам луд.

Бора је писао текстове и за пјеваче народне музике, па је тако написао текст за Шабана Шаулића Прикрашћу се теби под прозоре, која се нашла на албуму Кафанска ноћ (1985).

На албуму Предрага Живковића Тозовца (1985), Бора је писао текст за пјесму Воденичарева кћер на музику Предрага Живковића, али је потписао своју супругу Драгану Ивић – Гагу. Овај случај се поновио и са пјесмом Изворинке Милошевић Кад те судбина узме на зуб.

На албуму Зорице Марковић Отрове мој (1986), написао је текст за пјесму То више нисмо ми на музику Мише Марковића, поново потписавши своју супругу.

Писао је и за Цецу Ражнатовић. На албуму Фатална љубав (1995) био је аутор текста пјесме Шта још можеш да ми даш на музику Оливера Мандића.

Након дугог периода, поново је сарађивао са Здравком Чолићем. На албуму Окано (2000) писао је текстове за пјесме Идем да одморим и Мјеркам те, мјеркам.

Такође, 2003. године, на албуму Здравка Чолића Чаролија, нашле су се пјесме које је Бора радио са Бајагом, Бити ил’ не бити и Много хвала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана