Освета немоћног Марфија

Вељко Зељковић
Освета немоћног Марфија

БАЊАЛУКА - Увођење санкција од стране САД појединцима из Републике Српске није ништа друго до један модус операнди на који пропала америчка империја покушава очувати своју моћ и борбу против оних који им стоје на путу ширења њиховог погубног хегемонизма.

Каже ово за “Глас Српске” адвокат Бранко Лукић коментаришући санкције уведене министру Петру Ђокићу, функционеру СНСД-а Сави Цвијетиновићу и шефу Представништва Републике Србије у Москви Душку Перовићу.

- Нажалост, од њих не можемо очекивати ништа друго, јер им се спољна политика деценијама, поготово након распада Совјетског савеза, своди само на уцене и притиске. Изгубили су сваки додир са стварношћу, праве неразумне и очајничке потезе, јер губе битку на глобалном нивоу. Ове санкције лоше су за руководство Српске, али су бар у Вашингтону и Пентагону отворили карте те знамо шта мисле, али и какви су им планови. Забрањују српске партије у Црној Гори. Ударају по Србији да се одрекне Косова и хоће да будемо сретни због тога. Притишћу Српску да “добровољно” постане празна институционална љуштура, да се одрекне имовине. Желе је уништити, а при том захтевају и да се српски народ одрекне Русије која га штити од тог хегемонизма - каже Лукић.

Наводи и да када би којим случајем Српска попустила под овим уцјенама и притисцима постала попут Украјине разбијена земља, која се деценијама неће опоравити од повлађивања америчким спољним циљевима. Сматра и да је код доношења одлука о увођењу санкција руководству Српске кључну улогу имао амерички амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи, који се, како каже, на овај начин покушава осветити.

- Немају службеници из Беле куће или Пентагона баш превише времена да се нешто озбиљније баве БиХ, односно Републиком Српском, али ту је осветољубиви Марфи који шаље ко зна какве извештаје. Уместо да се дозову памети, јер им се тресе империја и покушају наћи своје место у новом свету који се ствара они настављају са силом - поручио је Лукић.

Наводи и да не треба заборавити поменути да је српски народ предводник овог неког новог слободарског таласа у свијету, јер је све кренуло прије тридесетак година, када су Срби, који нису хтјели да жртвују своју слободу стали на црту америчком хегемону. Америка сада, сматра Лукић, покушава завршити тај посао. Ако процијене да ове санкције нису довољне, вјероватно ће посегнути за другим оружјем. У том контексту, како каже Лукић, треба посматрати и оптужницу која је недавно подигнута против предсједника Српске Милорада Додика. 

- Све долази из исте кухиње. Амерички званичници и дипломате најеже се када им неко помене међународно право. Алергични су на ту реч, али постоји бумеранг ефекат - истакао је Лукић, додајући да Српска и Србија, због свега наведеног, морају присније да се повежу са Русијом, јер је то једини спас.

Слично мишљење дијели и адвокат Владан Глишић наводећи да ове санкције представљају смоквин лист, који треба да покрије голотињу америчког уплитања у унутрашње послове Србије и Српске. Према његовој оцјени, у наредном периоду се може очекивати да САД, осим личних санкција од Стејт департмента, наставе даљу агресију.

- За сада су увели санкције појединцима, али ја мислим да они имају намеру да санкционишу цео народ и да понове злочине које су чинили у прошлости. Зато би морали да се ментално спремимо за отпор, а онда и на свим другим нивоима да тражимо савезнике који у том отпору треба да нам помогну - оцијенио је Глишић.

Подсјећања ради, недавно су санкције уведене и српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Радовану Вишковићу, али и министру правде Милошу Букејловићу. И предсједник Додик налази се на овој црној листи, као и поједини чланови његове породице.

Лудило

Из Руске Амбасаде у БиХ поручили да САД увођењем ових санкција “пљују по међународном праву, по Дејтонском мировном споразуму, а зарад својих митских правила, на којима је заснован свијет”.

- Ово је још једна порција деструктивних санкционих мјера САД: Санкције се уводе и против очева и против дјеце. Ускоро треба да очекујемо санкције против мртвих и још нерођених. Ово је санкционо лудило - наводи се у саопштењу руске Амбасаде.

Резолуција

Савјет УН за људска права подржао је у априлу ове године великом већином осуду досадашњих западних санкција. За овај документ су гласале 33 земље, док су против биле САД, Велика Британија, земље чланице ЕУ, Грузија и Украјина. Већина земаља чланица овог савјета снажно је овом приликом осудила наставак једностране примјене рестриктивних мјера као оруђа притиска, укључујући политичке и економске санкције против било које земље, посебно против најмање развијених земаља и држава у развоју, са циљем спречавања ових држава да слободном вољом одлучују о својим политичким, економским и друштвеним системима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана