Оштре реакције званичника Српске на Шмитово оглашавање: Не прихватамо ништа од лажног високог представника

Срна
Оштре реакције званичника Српске на Шмитово оглашавање: Не прихватамо ништа од лажног високог представника

БАЊАЛУКА - Република Српска неће прихватити ни једну одлуку лажног високог представника, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Поручио је да Кристијан Шмит није легалан.

- Баш данас кад Срби обиљежавају велико страдање, Шмит је најавио конференцију за новинаре да као донесе неку одлуку - навео је Додик.

Поновио је да Српска неће прихватити никакве “казне”. Поручио је да је Република Српска држава, свидјело се то некоме или не.

- Желе да нам одузму имовину, а ако немамо имовину ми смо празна љуштура. Зато ћемо је бранити и нећемо прихватити одлуке које су против Републике Српске. Ми нисмо спремни да погнемо главу, Српска ниједну одлуку лажног високог представника неће признати. Република Српска је створена и брањена вољом свог народа - навео је Додик на обиљежавању 31 године од страдања Срба у Подрињу.

Рекао је да ће странци данас трајно подијелити БиХ, те истакао да је сан слободна Српске, а не заблуде у БиХ.

Нагласио је да странци и Сарајево припремају завршну фазу одузимања имовине Републици Српској, те навео да ако нема имовине, нема ни Републике Српске.

- Ми знамо како ћемо је одбранити. Никакве одлуке нећемо прихватити, ни Уставног суда ни неименованог високог представника - каже Додик.

Цвијановић: Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и европском путу БиХ

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је Кристијан Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и даљем кретању БиХ ка Европској унији.

- На изабраним представницима народа је да тај процес доведу до краја, за шта постоји пуна опредијељеност Републике Српске, а на Шмиту је само то да оде из БиХ - нагласила је Цвијановићева у интервјуу Срни.

На питање да прокоментарише данашњи медијски иступ Шмита, Цвијановићева је рекла да, нажалост, овакви његови потези удаљавају БиХ од тог пута, јер дерогирају и ометају суверено доношење одлука институција на свим нивоима власти.

Она је нагласила да је управо Шмит тај који својим нелегалним присуством урушава владавину права у БиХ због које, тобоже, доноси исто тако нелегалне одлуке.

- Све и да је изабран у складу са процедурама, а није, он нема надлежност да поништава одлуке Народне скупштине Републике Српске - нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да је управо Уставни суд БиХ, на чије поштовање одлука упозорава Шмит, рекао и да високи представник да би био легалан мора да буде верификован у Савјету безбједности УН.

- То значи да су управо странци, укључујући и Шмита, први који не поштују одлуке Уставног суда БиХ, док лицемјерно позивају друге да то раде - констатовала је Цвијановићева.

Стевандић: Шмит прави проблеме у БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас, реагујући на најновију одлуку Крстијана Шмита, да би њемачки туриста могао да се суочи са оптужбама за кршење мира јер је он тај који прави проблеме у БиХ.

- Господин Шмит би могао да се суочи са новим одлукама Народне скупштине Српске које би биле на његову штету - рекао је Стевандић.

Стевандић је подсјетио да је Народна супштина Српске већ ријешила питање високог представника.

- Народна скупштина Српске је констатовала да он нема легитимитет у Савјету безбједности и пошто он није легитиман ни одлуке које он досони нису легитимне. По законима које смо ми донијели, његове одлуке неће бити објављене у Службеном гласнику - рекао је Стевандић.

Стевандић је напоменуо да Шмит нема право на бонска овлашћења.

- И да је легитиман у анексу десет, чији потписник је Република Српска, он нема право на бонска овлашћења јер се бонска овлашћења констатују тако што се потписиници анкеса са тим усагласе а Република Српска се са тим никада није усагласила - поручио је Стевандић.

Вишковић: Шмит забранио чланство БиХ у ЕУ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да не вјерује да ће одлуке Кристијана Шмита, који је саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, имати било какве посљедице по Републику Српску, и истакао да је Шмит данас забранио и онемогућио БиХ чланство у ЕУ.

Вишковић је рекао да Република Српска не признаје Шмита као високог представника и да његове одлуке нису обавезујуће за институције Републике Српске.

- Овим само уводи БиХ у још једну жешћу кризу. Република Српска ће радити свој посао као и до сада, а Шмит може да својим одлукама забавља Сарајево, тако да не вјерујем да ће ово имати било какве посљедице по Републику Српску - истакао је Вишковић.

Он је. између осталог, рекао да Шмит није потврђен у Савјету безбједности УН онако како је Уставом и Дејтоном предвиђено.

- Господин Шмит, ако је толико битан, толико, ево да не кажем, показао мишиће, показао моћ, онда би требао отићи у Савјет безбједности да потврди да је он високи представник у БиХ, тада ће га Република Српска признавати. Он је био у Савјету безбједности и тамо, па скоро двије највеће земље на свијету, Русија и Кина, нису дале сагласност да буде високи представник, тако да он није високи представник у БиХ - указао је Вишковић.

Према његовим ријечима, овдје се прича прича о европским нормама и принципима и о некаквом испуњавању услова за чланство у ЕУ.

- Ја заиста сматрам као човјек, не више као предсједник Владе, да једној колонијалној, недемократској, једној неуставној земљи није мјесто у ЕУ, а то је БиХ. То је потврдио и сам Шмит тако да је на данашњи дан Шмит искључио БиХ из ЕУ - истакао је Вишковић.

Он је додао да БиХ не треба и не заслужује да буде чланица ЕУ, као земља под протекторатом у којој не владају демократска правила и са једним неизабраним странцем и страним судијама у Уставном суду.

Шпирић: Оглашавање Шмита још једно позориште на отвореном

Европски пут БиХ је у колизији са постојањем институције високог представника што је данас потврдио Кристајан Шмит, приватно лице које настоји да одлучује у име свих парламената у БиХ, оцијенио је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

- Данашње оглашавање Шмита је још један игроказ и позориште на отвореном. Његовим обраћањем неће се промијенити ништа што се тиче Републике Српске, али хоће унутар БиХ и њеног европског пута. С обзиром на то да је одлучио да он бира шта ће се спроводити од 14 приоритета за приступање БиХ ЕУ, позивам га да спроведе свих 14 и до краја обесмисли постојање институција у БиХ - рекао је Шпирић.

Кошарац: Разни страни Гаргамели мисле да имају право да раде шта хоће у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да њемачки туриста Кристијан Шмит својим обраћањима обмањује и замајава јавност у БиХ.

- Тај њемачки држављанин нема никакво право да доноси било какве одлуке у име грађана Републике Српске, а поготово нема права да поништава законе и одлуке легално и легитимно изабраних институција и представника Републике Српске. Све потребне одлуке о овом питању већ је донијела Народна скупштина Републике Српске и те одлуке неће бити промијењене, нити поништене - поручио је Кошарац.

Он је, између осталог, рекао да је, према подацима Агенције за статистику БиХ, ову земљу у прошлој години посјетило 1.361.324 туриста, од чега је било 5,3 одсто Нијемаца.

- Замислите да сваки од тих туриста да себи право и слободу да се прогласи великим инквизитором и владаром, који може да намеће законе и одлуке, да за то прима више од 20.000 евра мјесечно и да на та примања не плаћа порез. То је, нажалост, трагикомична реалност ове земље, у којој разни страни Гаргамели, као у цртаном филму, мисле да имају право да раде шта хоће и да својим чаробним штапићима рјешавају озбиљне и нагомилане проблеме у овој земљи - рекао је Кошарац.

Новаковић Бурсаћ: Шмит показује елементарно незнање

Члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је данас да би се данашњи позет Кристијана Шмита могао описати реченицом “Да није жалосно, било би стварно смијешно”.

- Жалосно је да у 21. вијеку у једној земљи која има све своје институције и легитимно изабране представнике један странац без легитимитета, без упоришта у међународном или домаћем праву, за своје поступке покушава да уређује друштвене и полтичке односе - рекла је Новаковић Бурсаћ за АТВ.

Оно што је невјероватно, нагласила је она, јесте да Шмит у својим изјава показује елементарно незнање правног и политичког система ове земље.

- Он помиње измјене закон о Уставном суду а ми тај закон немамо. Управо се представници Републике Српске боре да се закон о Уставном суду донесе што само по себи говори у шта се та институција виског представника претворила - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Мазалица: Непостојеће одлуке непостојећег високог представника

Замјеник предсједника клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да се неће примјењивати одлуке Кристијана Шмита, који је данас саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

- Те одлуке нећемо објавити у Службеном гласнику и наравно да ћемо примјењивати одлуке Народне скупштине које смо донијели, односно Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ - рекао је Мазалица.

Он је указао и на закључке са сједнице Народне скупштине у којима се говори о заштити појединаца који буду поштовали законе Републике Српске и додао да је Шмит кренуо путем на којем не може изгурати до краја оно што је наумио.

- Одлуке Народне скупштине неће и не може поништити. Оне ће остати на снази. Свако његово уплитање у рад институција које треба да обезбиједе мир и ред у земљи може се окренути против њега. На крају баладе он ће бити само тужни чикица који је само пуно причао, покушао нешто да уради и није успио у свом науму - навео је Мазалица.

Мазалица је закључио да ће се све завршити пропашћу ауторитета ОХР-а, односно непостојећег високог представника у БиХ.

Ковачевић: Српска остаје потпуно одлучна, Шмит није високи представник

Република Српска остаје потпуно одлучна на путу заштите Дејтонског споразума, уставног поретка и уставне позиције Српске у дејтонској БиХ и то никаква одлука лажних представника не може да промијени, рекао је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

- Српска позива на дијалог кључне факторе у БиХ јер сви морамо бити свјесни да само унутрашњим договором и консензусом можемо пронаћи начин за опстанак БиХ уколико воља за опстанак уопште више постоји - рекао је Ковачевић.

Шулић: Шмит потврдио да не зна шта ради

Члан Главног одбора СНСД-а Денис Шулић рекао је за АТВ да је Кристијан Шмит својом најновијом одлуком показао још једном да не зна шта ради.

- Господин Шмит је за Републику Српску био и остао само туриста без одлуке Савјета безјбедности и без процедуре по којој се бира високи предтсавник, Шмит то не може бити - бар за власт Републике Српске.

Како каже Шулић, у Српској, нажалост, постоје опозиционе политичке организације које признају Шмита што није добро за Републику Српску.

Нешић: Срби бране суверенитет БиХ од протектора и страног утицаја

Лидер ДНС-а Ненад Нешић рекао је за Срну да је БиХ земља у којој престаје свака логика и да је дошла у парадоксалну ситуацију у којој Срби из Републике Српске, које оптужују да руше БиХ, бране суверенитет и независност БиХ од протектора и страног уплитања.

- Грађанин Њемачке Кристијан Шмит биће високи представник када буде изабран резолуцијом Савјета безбједности УН, јер је тако прописао Анекс 10 Дејтонског мировног споразума и све са чиме он овдје маше је супротно том анексу и има снагу као кад вам дође тетка из Њемачке и умјесто поклона донесе некакве законе - оцијенио је Нешић, који је и министар безбједности у Савјету министара.

Нешић напомиње да се нада да ће они којима Шмит служи током љета охладити своје главе и схватити да историја каже да странци овој земљи никад ништа добро нису донијели.

- Нашу земљу могу уређивати само они које је народ бирао, а то су посланици Народне скупштине Републике Српске, поштујући Дејтонски мировни споразум, а не којекакви туристи што господин Шмит и јесте у БиХ - нагласио је Нешић.

Нешић је додао да може да му поручи да се код нас каже: “Гост је гост, али сваког госта три дана доста”.

- Господине Шмит идите тамо одакле сте и дошли - закључио је Нешић.

Селак: Законе могу усвајати само највиши законодавни органи, а никако појединци

Након што је Кристијан Шмит данас прогласио да “укида” два закона које је усвојила Народна скупштина Републике Српске, предсједник Социјалистичке партије Српске, Горан Селак, изјавио је да законе могу усвајати и мијењати само законодавне институције каква је Народна скупштина Републике Српске.

На питање новинара да прокоментарише одлуке самопроглашеног високог представника Селак је рекао да не може коментарисати нешто што није званично, што нема правну ваљаност и није објављено у Службеном гласнику Републике Српске.

- Законе и друге врсте аката у Републици Српској доноси Народна скупштина, а на нивоу БиХ Парламентарна скупштина. Акти тих институција се објављују у Службеним гласницима, а одлуке појединаца, које се објављују на разним порталима, а не у службеним новинама, заиста не завређују било какву пажњу. Посланици, које бира народ, доносе законе, а све друго можемо назвати протекторатом - јасан је био Селак.

Бањац: Шмит мора знати да ово није Други свјетски рат

Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац рекао је за Срну да Кристијан Шмит грубо крши међународно право с обзиром да га није именовао Савјет безбједности УН и да се у Српској неће спроводити његове одлуке, као што је данашња када је саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

- Кристијан Шмит је лицемјер који је дошао из Њемачке јер није изабран у складу с правом и законом - рекао је Бањаац.

Он је навео да је Уставни суд БиХ без присуства судије из Републике Српске мијењао правилник, што није смио нити је то могао.

Бањац је рекао да ће се Република Српска борити против тога и додао да одлуке, које је саопштио Кристијан Шмит, не важе за Републику Српску.

- Оне нису валидне, не вриједе ништа. Мени је жао Шмита зато што показује те особине које је некада имао његов народ у Другом свјетском рату. Мора да зна да ово није Други свјетски рат, мора да зна да је ово слободна земља и да ћемо се борити против сваког урушавања уставног поретка БиХ - истакао је Бањац, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Он је додао да управо Кристијан Шмит руши уставни поредак БиХ и Дејтонски мировни споразум.

- Лажни високи представник нека објасни како се може представљати високим представником када га није именовао Савјет безбједности и нека објасни како је Уставни суд БиХ без присуства судије из Републике Српске мијењао правила - рекао је Бањац.

Он је истакао да је ријеч о лакрдији.

- Само нека зна да смо ми слободарски народ. Проћи ће као његови сународници у Другом свјетском рату - закључио је Бањац.

Шмитова одлука

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је да је “одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске”.

Шмит је додао да је он одлучио да ће ови закони бити поништени, односно да су законодавни поступци његовом одлуком завршени.

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.

Шмит је у данашњем обраћању запријетио да су и даље све опције на столу, као и бонска овлаштења.

Кристијан Шмит није изабран за високог представника јер није добио сагласност Савјета безбједности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом због чега га Република Српска не признаје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана