Оштре реакције на Конаковићеву најаву: Директан напад на Српску и Србију!

Агенције
Оштре реакције на Конаковићеву најаву: Директан напад на Српску и Србију!

Елмедин Конаковић, министар спољних послова БиХ, најавио је да ће на сједници Савјета министара БиХ, која се одржава сутра, покренути иницијативу за стављање ван снаге Споразума БиХ и Србије о полицијској сарадњи.

То ће учинити и поред чињенице да иста неће добити "зелено свјетло" јер неће бити подржана од стране српских представника. Очекивани, представници Српске са негодовањем су дочекали Конаковићев потез.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је један нормалан споразум БиХ и Србије о полицијској сарадњи очигледно послужио за предизборну кампању међу бошњачким политичким партијама.

"Све у бошњачкој политичкој сфери своди се на свађу са комшијама, било да је ријеч о сусједним државама или Републици Српској, и на пуку продају магле", рекла је Цвијановићева а опширнију реакцију прочитајте ОВДЈЕ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да Конаковића најава представља директан напад на односе двије земље, јер овом изјавом само потврђује да њему није до борбе против криминала нити изградње добрих димпломатских односа са земљама регије.

Каран је навео да БиХ има готово истовјетне споразуме о полицијској сарадњи са Србијом и Хрватском - један је потписан 2010, а други 2011. године, али Конаковић проблем види само у оном који је потписан са Србијом, чиме потврђује још једном патолошку мржњу према свему што долази из Србије и има предзнак "српско". Опширније читајте ОВДЈЕ.

Министар безбједности Ненад Нешић поручио је данас Конаковићу да ниједан српски министар у Савјету министара неће ни њему, ни било коме другом дозволити било какве деструкције на штету Републике Српске и њених грађана.

"Док се сви у региону труде да имају полицијску сарадњу, а БиХ једино на том пољу може да дође до неке позитивне сарадње, министар иностраних послова Конаковић жели да прекине сарадњу и поништи Споразум о полицијској сарадњи између БиХ и Србије. Не знам зашто му то смета", рекао је Нешић. Опширније читајте ОВДЈЕ.

Реаговао је и потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић те поручио како Конаковићева најава представља најбољи примјер бесмисла и мржње којом се руководе бошњачки политичари у БиХ.

"Основа свих интеграционих процеса у Европи јесте добра полицијска сарадња. Уосталом, тај споразум потписан је 2010. године, и потписали смо га Садик Ахметовић и ја, уз опште позитивне оцене тог споразума и у БиХ и у Србији, као и у ЕУ", навео је Дачић у саопштењу које комплетно можете прочитати ОВДЈЕ.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је Срни да изјаве министра иностраних послова у Савјету минстара Елмедина Конаковића јасно показују да је против добросусједских односа, мира и стабилности цијелог Балкана. Комплетну изјаву прочитајте ОВДЈЕ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је Елмедин Конаковић политички дилетант који из дана у дан потврђује да није дорастао функцији коју обавља, док са друге стране глуми свезналицу, а суштини је остао мали сарајевски, локални политичар у покушају.

"Драго ми је да је данас коначно признао да су они у МИП-у само поштари, али за разлику од професионалаца, ови поштари у МИП-у дају себи за право да пошту и отварају, а ако им не одговара садржина и да је баце или стопирају", истакла је Вулићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана