Оштра реаговања на санкције породици предсједника

ГС
Оштра реаговања на санкције породици предсједника

БАЊАЛУКА - Одлука Сједињених Амерички Држава да уведене санкције сину и кћерки предсједника Републике Српске Игору и Горици Додик је наишла на оштра реаговања у Српској.

Ове санкције су притисак на Милорада Додика који је оличење одбране Републике Српске и српског народа, рекао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Којић је нагласио да је удар на породицу покушај удара на водећу личност у Српској.

„На тај начин се показује да ће да буду санкционисани чланови породица свих који заступају интересе српског народа, а чланови породица нису политички функционери и не баве се политиком“, рекао је Којић.

Он је оцијенио да је Додик стабилан политичар, опредијељен за очување Републике Српске и опстанак српског народа на овим просторима.

„Сви који покушавају на овакав начин да санкционишу породице су најобичнији лицемјери и не маре за остваривање неких својих циљева које желе јасно да остваре преко америчке Амбасаде у БиХ и амбасадора Мајкла Марфија“, рекао је Којић.

Одлука Сједињених Амерички Држава да уведе санкције је скандалозна, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

„Евиденто је да су намјерили да ударе на све што има везе са предсједником Репубилике Српске и потпуно је јасно да њима не смета Милорад Додик, већ предсједник Српске и смета им свако ко је око њега“, рекао је Ковачевић новинарима у Језеру.

Он је истакао да је из образложења одлуке о увођењу санкција сваком човјеку потпуно јасно да је ријеч о најобчнијим лажима.

„Нека се запитају за све ове оптужбе које чујемо за сина предсједника САД Џозефа Бајдена и за његове везе и прљве послове у Украјини, а онда нека покушавају изван свога дворишта да траже било шта што може да буде спорно“, поручио је Ковачевић.

Он је истакао да је потпуно јасно да је једини циљ санкционисања свих људи који су блиски Додику то да му што је могуће више наштете као предсједнику Републике Српске, којем су пријетили, санкцонисали га, против кога сада воде потпуно измишљене процесе који немају никакве везе са Уставом, правом, ни са било чим што може да се стави у било какав оквир нормалног поншања.

Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија САД данас је увела санкције сину и кћерки предсједника Републике Српске Игору и Горици Додик.

Предсједник Социјалиситичке партије Петар Ђокић осудио је санкције које су САД увеле породици предсједника Српске Милорада Додика и поручио да политике силе, уцјена и притисака неће дати очекиване резултате у Републици Српској.

Ђокић је нагласио да је једина "кривица" Милорада Додика то што брани интересе и дејтонску позицију Републике Српске у чему има подршку народа, те да је увођене санкција члановима његове породице нецивилизован акт.

''Апсурдно је да се предсједнику Републике Српске  и његовој породици уводе санкције зато што штити интересе народа и интересе Републике Српске. Санкције, уцјене, притисци и наметања представљају политику која се некад примјењивала у колонијама и резерватима, а Република Српска није и неће бити ни колонија ни резерват. Народ Републике Српске је чврсто уз предсједника, који ради оно због чега је и добио повјерење грађана. Посебно осуђујемо санкције члановима породице Додик, као антицивилизацијски чин и као покушај да се преко притисака на чланове породице дође до компромиса и промјене ставова на штету Републике Српске. Политике силе никада нису добро пролазиле код нашег народа, који након оваквих потеза САД остаје још снажније окупљен око идеја заштите виталних националних интереса, јачања наших институција и даљег напретка и развоја Републике Српске'', истакао је Ђокић. 

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да су америчке санкције још један удар на институцију предсједника Републике Српске.

„Ти западни актери, САД и њихови сатрапи желе да сломе Републику Српску. Они желе да покажу да Република Српска нема шансу ако сломе човјека који је симбол борбе за српски народ и Републику Српску“, изјавио је Будимир новинарима у Језеру.

Будимир је истакао да, са друге стране, они знају да ако сломе институцију предсједника Републике Српске све и један функционер Српске не може да издржи и да неће моћи да обавља своју функцију онако како му је Уставом и законом било загарантовано.

„Због тога им треба јасно рећи да институције Републике Српске неће дозволити да предсједник Републике Српске буде суђен, да предсједник Републике Српске буде под неким репресивним мјерама неуставних институција, заједничких на нивоу БиХ. БиХ је државна заједница, Република Српска је дио Устава БиХ, ако судите Републици Српској и њеном предсједнику, судите и БиХ“, додао је Будимир.

Члан Предсједништва СНСД-а Сања Вулић изјавила је да једина „кривица“ Игора и Горице Додик јесте њихово презиме и нагласила да је апсурдно да их мрзитељи Срба прогоне и уводе им санкције због нечега на шта јесу и треба да буду најпоноснији.

Вулићева је изјавила да чврсто стоји уз вриједне и честиту породицу Додик, посебно у вријеме када се врши јавни линч и одстрел њихових чланова.

„Такви јадни и биједни атаци на породицу Додик прозивод су немоћи и покушај ломљења и притиска на Милорада Додика. Србомрсци и непријатељи Републике Српске, нељуди и злотвори ударају на оно на шта је сваки родитељ најосјетљивији - на своју дјецу“, нагласила је Вулићева, коментаришући то што су САД увеле санкције сину и кћерки предсједника Републике Српске Милорада Додика, Игору и Горици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана