Остојић: Потребно да се све институције укључе у процесуирање злочина над Србима у Мркоњић Граду

Срна
Остојић: Потребно да се све институције укључе у процесуирање злочина над Србима у Мркоњић Граду

БАЊАЛУКА - Предсједник БОРС-а Радан Остојић позвао је надлежне институције Републике Српске и БиХ да се активно укључе процесуирање ратних злочина над Србима у Мркоњић Граду, да убрзају и заврше вишедеценијску истрагу и казне убице 181 српског цивила и војника, пронађене у масовној гробници у том граду.

Коментаришући званичну информацију Тужилаштва БиХ да је предмет о почињеном злочину над Србима у Мркоњић Граду и даље у фази активне истраге и 28 година од почињеног злочина, Остојић је рекао Срни да то сматра директним понижавањем и правде и 181 српске жртве из масовне гробнице у Мркоњић Граду.

"Годинама су добро познате све чињенице које се тичу овог злочина, позната су имена 181 жртве пронађене у масовној гробници у Мркоњић Граду, познато је и које у вријеме њихове смрти имао контролу над градом, али напретка у истрази и кажњавању криваца ни послије 28 година још нема", указао је Остојић.

Према његовим ријечима, српске жртве правосудним органима БиХ нису битне, као ни правосудним органима Хрватске јер је крајем 1995. године, кад је почињен злочин у Мркоњић Граду, ту била војска Хрватске.

"Очигледно је да ни правосуђе БиХ, нити Хрватске не желе да се подигне оптужница против наредбодаваца и извршилаца овог гнусног злочина и да се злочинци изведу пред лице правде", истакао је Остојић.

Он сматра да се само откривањем потпуне истине о протеклом рату и кажњавањем свих одговорних за злочине може градити будућност сложене државне заједнице зване БиХ.

Остојић је напоменуо да се годинама воде судски поступци и против других лица која се терете за злочине над Србима, као што је суђење Атифу Дудаковићу, закључујући да је питање да ли ће уопште кривци за злочин у Мркоњић Граду бити изведени пред лице правде и да ли ће одговарати за почињене злочине.

Пред правосуђем БиХ је и послије 28 година у фази истраге предмет који се односи на масовну гробницу у Мркоњић Граду из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског борца и цивила, који су убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године, речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Овај предмет је у раду у Одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ, навели су из ове институције.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела. Отварање масовне гробнице и ексхумација почели су 1. априла 1996. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана