Остојић: Очекујем задовољење правде у предмету "Добровољачка"

СРНА
Остојић: Очекујем задовољење правде у предмету "Добровољачка"

БАЊАЛУКА - Предсједник Борачке организације /БОРС/ Републике Српске Радан Остојић рекао је да ће, уколико судски процес у предмету "Добровољачка" буде вођен у складу са законом и правдом, његов епилог бити максимална казна затвора за све оптужене, те да очекује да правда буде задовољена.

Уочи почетка главног претреса пред Судом БиХ у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера оптужених за злочине у Добровољачкој улици 1992. године, Остојић упозорава да ће, уколико политика и страни фактор буду утицали на овај случај, епилог суђења на крају бити у корист злочинаца и његових извршилаца, а не истине, правде и породица страдалих.

Он је подсјетио да је Суд БиХ до сада имао двоструке аршине у процесуирању ратних злочина.

"Срби су пресуђивани на максималне казне затвора за иста кривична дјела у односу на Бошњаке и Хрвате који су углавном ослобађани или су им изречене минималне казне", рекао је Остојић Срни.

Главни претрес пред Судом БиХ у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године биће одржан 26. октобра, речено је Срни у Суду БиХ.

Главни претрес, који је требао да почне 19. октобра, одгођен је за 26. октобар због обавезе поступајућег тужиоца.

Осим Ганића, оптужница терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана