Матић:“Осморка” наставила стопама СДА

Вељко Зељковић
Матић:“Осморка” наставила стопама СДА

БАЊАЛУКА - Странке из ФБиХ које чине такозвану “осморку”, иако се представљају као грађанске и либералне, то идеолошки сигурно нису и њихова политика се неће много разликовати од оне коју је до сада водила СДА, а што се прије свега односи на спољну политику, однос према Републици Српској, али и када су у питању спорне евроатлантске интеграције.

Каже ово за “Глас Српске” политиколог из Источног Сарајева Филип Матић, коментаришући посљедње политичке иступе члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и министра одбране и спољних послова БиХ Зукана Хелеза, обојице из “грађанског” СДП-а, али и Елмедина Конаковића из странке Народ и правда.

Према ријечима Матића, иако се приликом формирања нове власти на нову БиХ након октобарских избора СНСД са странкама из ФБиХ које чине “осморку” договорио да буде поштован Устав и закони земље, те да спорна питања у вези са којима не постоји концензус буду остављена по страни до даљег, те да једино Предсједништво БиХ може бити надлежно за спољну и одбрамбену политику, поменути тројац је након сједања у фотељу само наставио тамо гдје је стала СДА и бивша министарка Бисера Турковић.

- СНСД је улазећи у коалицију с другим бошњачким партијама вјеровао да ће се нешто на боље промијенити. Да ће екстремну политику СДА замијенити нешто умјеренија и реалнија. Нажалост видимо да то тако неће бити. Из свега до сада виђеног “осморка” ће само наставити тамо гдје је стала СДА и Бисера Турковић. И то није СДА политика, већ бошњачка, екстремна. Све те странке из ФБиХ, без обзира на то да ли се оне изјашњавају као националне, грађанске или либералне, имају један циљ, стварање унитарне БиХ без Републике Српске и увлачење БиХ у НАТО - истакао је Матић.

Сматра и да су посљедњи јавни наступи поменутог тројца највјероватније иницирани од дијела међународне заједнице, која има своје одређене геополитичке интересе на овим просторима.

- Да би их остварили они народе у БиХ окрећу једне према другима, али у негативном смислу. Зато се опет и отвара питање уласка БиХ у НАТО. Та цигла спотицања свјесно је бачена и на ове наше просторе. И то је само једна од многобројних цигли које убацују када се у БиХ жели изазвати политички хаос. Мислим да на питању уласка БиХ у НАТО никада неће бити постигнут консензус, јер не видим начина да Срби ни у наредних 500 година промијене свој став према овој војној организацији. Разлози су познати свима - нагласио је Матић.

 Бећировић, Хелез и Конаковић су подигли прашину у Српској отварајући поново питање уласка БиХ у НАТО. Актуелни министар одбране Хелез оцијенио је да ће БиХ сигурно постати чланица НАТО-а, а да политичари који то не желе овај процес неће успјети блокирати.

Министар одбране БиХ на састанцима које је у сриједу имао током посјете Вашингтону, говорио је о "негативном руском утицају", иницијативи да се у БиХ повећа присутност америчких снага, те о блокадама појединих чланова Предсједништва БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана