Осми напад на српске повратнике у Мостару ове године

Срна
Осми напад на српске повратнике у Мостару ове године

САРАЈЕВО - Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић позвао је надлежне институције да што прије ураде свој дио посла и процесуирају нападаче на српску дјецу у мостарском повратничком насељу Баћевићи.

"Само још једном могу позвати надлежне, с обзиром на то да су се повратници у Баћевићима више пута утврдили ко су лица која су протеклих дана узнемиравали Србе. Имају људи бројеве таблица и врло су олакшали рад МУП-у да приведе та лица и поднесе кривичне пријаве", изјавио је Радановић Срни.

Он је истакао да је у конкретно случају ријеч о кривичним дјелима која су извршена из мржње и нетрпељивости, вјерске и националне мржње.

"У тим случајевима је једноставно поступати и подићи кривичне пријаве. Мислим да ни надлежном тужилаштву неће бити тешко да утврди ко су починиоци и да преда кривичне пријаве надлежном суду да потврди оптужнице, те да се суди овим људима који су то радили", навео је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Радановић је подсјетио да Одбор редовно евидентира све нападе на српске повратнике у ФБиХ, напомињући да је овај посљедњи осми који се ове године догодио у Мостару.

"Мостар се ове године издваја по броју напада на Србе и различите врсте провокација. Што се тиче напада синоћ, подсјетио бих да су Баћевићи српско село код Мостара у којем су усташе направиле злочин и 1941. године. У прошлом рату су Баћевиће запалили и протјерали сво становништво", рекао је Радановић.

Он је подсјетио да је у Баћевићима 1991. године живјело 492 Срба, те да су током протеклог рата сви протјерани.

"Након рата, вратио се дио људи који доле живи и дан данас. Ово што се дешава протеклих дана у Баћевићима је рецидив, а нападачи су људи који баштине усташку идеологију", навео је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он сматра да су лица која врше овакве нападе на српске повратнике унуци и синови усташа из 1940-тих година.

"Мостарци муслимани и Хрвати су били у усташама у Другом свјетском рату, ријетко је ко био на страни антифашизма. Њихови данашњи потомци су и даље заљубљени у Анту Павелића и кукасти крст и они једноставно тако размишљају", додао је Радановић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Министарство спољних послова Србије да упути протестну ноту БиХ због ширења мржње и напада на српску дјецу у мостарском насељу Баћевићи.

Линта сматра и да ово министарство тај напад треба најоштрије да осуди и да тражи јавну осуду од званичника из реда хрватског народа у БиХ, саопштио је Савез Срба из региона.

Такође, Линта позива Министарство спољних послова Србије да тражи све битне информације везане за поступање надлежних органа БиХ у овом случају, као и хапшење и адекватно кажњавање починилаца.

"За српске повратнике у Мостару била би веома лоша порука ако ово постане још један насилан инцидент за који нико није кажњен", упозорио је Линта.

Он је оцијенио да напад на српску дјецу у Мостару представља злочин из мржње групе хрватских шовиниста.

Рафална пуцњава

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих особа напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута синоћ, а мјештани тврде да се кроз село прије четири ноћи чула и рафална пуцњава.

"Српски повратници, а посебно дјеца, три дана су изложена насиљу и застрашивању хрватских екстремиста који су дошли са два аутомобила у насеље. Очигледно је да се ради о смишљеном нападу јер се Баћевићи српско повратничко село", истакао је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана