Којић: Ослобађање Дрековића скандалозна одлука накарадног суда

Срна
Којић: Ослобађање Дрековића скандалозна одлука накарадног суда

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Ослобађајућа пресуда Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским становништвом у Калиновику је једна у низу скандалозних одлука овог накарадног суда, али српске породице то више неће да трпе, поручио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

"Не постоји муслимански комадант, војник, нити страни плаћеник који је крив за неко недјело над српским народом из претходног рата по овом накарадном суду", каже Којић након што је Суд БиХ данас изрекао првостепену ослобађајућу пресуду Дрековићу, некадашњем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ.

Којић сматра да у БиХ неће бити суживота док овај суд буде овако селективно пресуђивао и радио на штету искључиво једног народа.

Према његовим ријечима, Суд БиХ је постао "обичан циркус, смијурија и брука" и у том суду морају да знају да су саучесници у злочинима, ако на овај начин пресуђују све оне који су убијали један народ.

"Ако убиство дјетета српске националности од 15 година није злочин, нека кажу, нека покрену процедуру да се то стави у закон и бар на тај начин покажу да нису потпуни подлаци", истакао је Којић.

Којић је оцијенио да се ова првостепена пресуда неће мијењати ни у другостепеном поступку, наводећи да је то показала и досадашња пракса.

Републичка организација је, каже, упутила захтјев за састанак са руководством овог суда да би видјели да ли су спремни да им дају разуман одговор зашто тако вријеђају породице, али да одговор још нису добили.

"Не знају како да нам објасне зашто суђења муслиманима трају у недоглед, зашто не санкционишу свједоке који мјењају изјаве, гдје је Махмуљин, зашто су Дудаковић, кољачи Орић и Кемал Мехмедовић на слободи, како је Дрековић данас ослобођен", каже Којић.

Он је указао да због тога знају да сваког Србина експресно ставе иза решетака, одузму документа и лише сваког живота достојног човјека.

"Српске породице ово више неће да трпе. Разговараћемо и са руководством Републике Српске и свим оним који заступају српске интересе у институцијама БиХ да питање Суда БиХ буде примарно, јер је одавно пређена црвена линија", рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана