Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану

Srna
Осликана прва сликовница о убијеном дјечаку Слободану

БИЈЕЉИНА - Бијељинска сликарка Мирна Јовановић, уз подршку и благослов Епархије зворничко–тузланске, осликала је прву сликовницу за дјецу посвећену убијеном дјечаку Слободану Стојановићу, објављено је данас на званичној страници Епархије.

Јовановићева је рекла да је идеја за израду сликовнице о дванаестогодишњем дјечаку из околине Зворника, којег је звјерски убила Албанка Елфета Весели, припадница тзв. Армије БиХ, настала у децембру 2022. године.

"Учествовала сам у илустровању сликовнице `Света деца` Игора Коларова, и када сам завршила посљедњу илустрацију, на памет ми је пала идеја да урадим сликовницу посвећену нашем светом дјетету", рекла је Јовановићева.

Она је додала да је сликовницу урадила за мјесец дана.

"Ова идеја није ми дала мира седам мјесеци. Константно сам у глави додавала и одузимала неке слике, размаштавала и напокон сјела и урадила је", истакла је Јовановићева.

Иако је тема тешка и болна, а прича о Слободановој смрти сурова, Мирна је вјештим илустрацијама успјела да причу прилагоди најмлађима, наведено је у сапоштењу Епархије.

Дванаестогодишњи Слободан Стојановић страдао је када се, након што је избјегао са родитељима, вратио у своје село Каменицу да одвеже пса који је у дворишту остао везан.

Његово тијело пронађено је у јами у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника, а идентификован је ДНК анализом, након чега је сахрањен на гробљу у Дрињачи.

Према налазима патолога Зорана Станковића, дијете је свирепо убијено, стомак му је био пререзан у облику крста и имао је видне повреде главе.

За ово свирепо убиство у првостепеном поступку осуђена је Елфета Весели на десет година затвора, да би другостепеном пресудом, која је изречена децембра 2019. године, Апелационо веће суда БиХ повећало казну на 13 година. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана