Осипа се папирно царство долара

Вељко Зељковић
Осипа се папирно царство долара

БАЊАЛУКА - Иако многе развијене земље све више размишљају о избацивању долара као резервне валуте у међународној трговини, поготово нафтом, то краткорочно гледајући неће значајније утицати на вриједност америчке валуте, али дугорочно би могло имати несагледиве финансијске ефекте по САД, уколико се овај тренд и даље настави.

Сматрају ово економисти, саговорници “Гласа Српске”, коментаришући најновије финансијске и монетарне трендове у свијету, те одлуку Бразила и Аргентине да у међусобној трговини, што једним дијелом већ практикују Индија, Иран, Кина и Русија, из међусобне трговине избаци америчку монету, а о чему се све чешће говори и у самој Саудијској Арабији, највећем извознику нафте.

Према њиховим ријечима, иако се ради процесу који је отпочет и прије рата у Украјини, није реално очекивати да долар као највећи амерички извозни артикл, али и најјаче оружје у борби против мрских “непријатеља” са истока, преко ноћи буде замијењен другим валутама, што би онда срушило ту кулу карата и директно угрозило положај Америке која је преко зелених папирних новчаница и ФЕД-а и изградила своју глобалну моћ у другој половини 20. вијека.

Доктор економских наука и професор Економског факултета у Београду Ђорђе Ђукић сматра да би саудијски сигнал, да би ова црним златом богата држава могла бити отворена за разговоре о трговини нафтом уређеној у валутама које нису у доларима, могао бити велика пријетња САД.

- Захваљујући управо Саудијској Арабији, САД су 70-тих изградиле своју моћ путем петродолара, јер се тада Ријад обавезао да ће америчку валуту користити у свим нафтним трансакцијама. Али очигледно је да долази до великих промена, али не још увек бомбастичних, јер не треба заборавити да долар доминира и на тржишту хартија од вредности, али и кредита. Узимајући све то у обзир, можемо закључити да је процес дедоларизације убрзан, али и да ће његова судбина зависити од његове даљње моћи на тржишту капитала и кредита - каже за “Глас Српске” Ђукић.

Истиче и како би било наивно очекивати да ће Вашингтон скрштених руку посматрати како се главни извор његове моћи круни, поготово јер имају Федералне резерве, најмоћнију централну банку на свијету. 

- Да закључим, процес дедоларизације је убрзан, али судбина СДА ће зависити од снаге долара на тржишту хартија од вредности и кредита, односно да ли ће се и у коликој мери трендови с тржишта енергената, прелити и на ова - додао је Ђукић.  

С њим је сагласан и професор Факултета за пословне студије у Београду Владимир Живановић, подсјећајући како све ово неодољиво подсјећа на кризу из 70-их. Појашњава да прелаз на алтернативне и нове резервне валуте није лак, брз и једноставан процес, због високе повезаности међународних финансијских и робних тржишта, као и утицаја америчког долара на висину јавног дуга већине земаља, а посебно земаља у развоју које су финансирале дефиците државног буџета уз подршку ММФ-а и имају деномиране износе јавног дуга у америчким доларима.

Економиста Небојша Поповић, у једној од својих посљедњих анализа упозорава да један од индикатора да се ситуација ипак драматично мијења јесте чињеница да се власници америчког дуга све више ослобађају долара и тихо продају обвезнице Министарства финансија САД. Јапан и Кина, који су највећи страни кредитори САД, готово су потпуно стопирали куповину ових обвезница током прошле године. Пекинг је тако удио у свом портфолију смањио за 10 одсто и први пут након дванаест година доларске девизне резерве свео на испод 1.000 милијарди. Саудијска Арабија, која је пак кључна земља за петродолар, у посљедње двије године је за 36 одсто смањила количину својих доларских резерви.

Колапс

Бивши банкар и финансијски стручњак Бранко Драгаш који већ једно извјесно вријеме упозорава да је судбина долара попут оне које има и једна кула од карата, јер је управо тако и изграђена моћ ове америчке валуте. Убијеђен је да овој валути пријети потпуни колапс, наводећи како је и сам ММФ недавно признао да финансијске санкције уведене Русији пријете да умање доминацију долара у свјетској трговини и подстакну појаву малих валутних блокова заснованих на трговини између засебних група земаља.

- Увјерен сам да долази крај ове империје која је своју моћ изградила на папиру и штампању новца - истакао је Драгаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана