Осам партија из БиХ зарадило више од 15 милиона КМ

Вељко Зељковић
Осам партија из БиХ зарадило више од 15 милиона КМ

САРАЈЕВО - Највеће партије у БиХ, три из Републике Српске и пет из ФБиХ, а које на неки начин партиципирају у власти, да ли на локалу, ентитетском или заједничком нивоу, током прошле године имале су, збирно гледајући, буџет око 15,4 милиона марака.

До овог броја се дође када се прочешљају финансијски извјештаји ових странака, које новац користе како за финансирање својих политичких активности и плате запослених, тако и предизборне кампање, што постаје поново актуелно пред предстојеће локалне изборе у БиХ.

Највећи дио овог новца - 12,4 милиона марака оне су добиле из буџета, док остатак представљају чланарина, прилози физичких лица, али и приходи од имовине којом располажу. Рекордер је СДА, на коју се односи готово једна четвртина поменуте своте новца - око четири милиона марака. Из буџета је овој странци уплаћено три милиона, а оно што је карактеристично за ову партију, која је на посљедњим општим изборима испала из игре за прављење власти на нивоу БиХ, јесте што је она имала и значајне приходе од чланарине  - 376.000. Значајна свота новца обезбијеђена је и путем новчаних прилога од стране физичких лица. Они су током прошле године износили 360.000.

На другом мјесту ове листе, рангиране по количини новца којим су партије располагале током прошле године, налази се СДП БиХ. Њихови укупни приходи износили су 2,7 милиона, од чега се на буџет односи 1,9 милиона, а на  приходе од имовине 452.000 марака. Трећа ставка - чланарина. Од ње је инкасирано укупно  244.500. Ради се углавном о лицима која у име СДП-а партиципирају на некој од функција.

Некако раме уз раме, на трећем и четвртом мјесту су СНСД и ХДЗ БиХ. Највећа партија у Републици Српској, коју предводи Милорад Додик, имала је за 155.000 мање приходе од СДП-а. Од 2,5 милиона, око 80 одсто овог новца је дошло из буџетске касе. Судећи према финансијским подацима о пословању, а који се достављају на провјеру Централној изборној комисији БиХ - СНСД има највјерније и најорганизованије партијске војнике, јер је на име чланарине инкасирао пола милиона марака.

За разлику од својих коалиционих партнера, ХДЗ углавном “преживљава” на буџетским јаслама са којих је овој странци пребачено 2,25 милиона. Нешто “ситно” је инкасирано и од чланарине - укупно 148.000. Све остале ставке су занемариве, па чак и прилози физичких лица.

Друга по јачини странка у Републици Српској, а пета на овом неформалном списку је СДС. Он је током прошле године имао на располагању 1,1 милион марака, од чега се 80 одсто односи на новац из заједничке касе. Остатак се углавном односи на чланарину - 157.000 марака, те један мали дио на прилоге - 9.700 марака, што је, примјера ради, 40 пута мање него у случају СДА. 

Неким бајним прилозима физичких лица, али ни чланарином, не може се похвалити ни ПДП, шести на овој листи. Укупни приходи износили су милион марака. Оно што је занимљиво за ову партију - након СДП-а имали су далеко највеће приходе од имовине. Када се подвуче црта, укупно 348.000.

На зачељу овог списка су Демократски фронт Жељка Комшића и Народ и правда Елмедина Конаковића. Приходи ове двије партије износили су 927.000, односно 785.000 марака. Значајан дио овог новца обезбијеђен је од прилога физичких лица. Процентуално  гледајући, око осам одсто.

Кампања

На посљедњим локалним изборима одржаним 2020. године политичке партије су на предизборну кампању потрошиле 5,52 милиона, што је било скоро дупло мање у односу на опште изборе који су одржани 2018. Поједини аналитичари сматрају да се политички субјекти у БиХ све више окрећу јефтинијим, а много ефикаснијим начинима комуницирања са потенцијалним гласачима - путем друштвених мрежа и других интернет платформи, а што би, како сматрају, могло обиљежити и предстојеће локалне изборе у октобру ове године.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана