Оружаним снагама недостаје кадрова, хране, униформи, опреме...

Срна
Оружаним снагама недостаје кадрова, хране, униформи, опреме...

САРАЈЕВО - Кадровска непопуњеност, недостатак материјалних средстава за боравак професионалних војних лица и свеукупно лоши услови неки су од показатеља забрињавајућег стања у Оружаним снагама БиХ, наведено је у извјештају парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића за прошлу годину.

У извјештају, који ће бити разматран на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у понедјељак, 20. марта, наведено је да су неки од недостатака и недовољно улагање у унапређење инфраструктуре, недовољни ресурси у погледу хране, униформи, канцеларијског материјала.

Оружаним снагама БиХ недостаје 1.215 професионалних војних лица, од којих 222 официра, 178 подофицира и 815 војника, истиче се у извјештају војног повјереника и констатује евидентан пад броја жена у официрским и подофицирским чиновима.

Шиљеговић је током 2022. године боравио у касарнама Оружаних снага како би утврдио стање на терену послије укидања забрана узрокованих пандемијом вируса корона.

У касарни "Бутиле", гдје се налазе Главна логистичка база - Команда логистике, Команде за подршку Оружаних снага БиХ, Шиљеговић је у извјештају као тешкоће наводе одводне канале при чему се евидентира појава фекалија од времена изградње ауто-пута, недостатак посебне личне формације за стратешка и перспективна складишта, те недостатак људства.

У извјештају је наведено да је похвално да је безбједност на локацији, упркос тешкоћама, на високом нивоу и да се сви процеси операција и обука професионално извршавају. Исакнуто је да је попуњеност јединице износила 87.30 одсто.

Када је ријеч о касарни "Рајловац" у Сарајеву, констатовани су календарска и технолошка застарјелост хеликоптера, низак степен оперативности хеликоптера свих платформи, кашњење у реализацији плана набавки, као и да су ту тренутно упражњена чак 182 формацијска мјеста.

Шиљеговић је касарнама у Травнику и Пазарићу, у оквиру којих су Команда за обуку и доктрину, Центар за основну обуку и Команде за подршку, забиљежио да је непопуњено 150 мјеста и да је евидентиран недостатак хране и опреме.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана