Стручњаци: Оружаним снагама БиХ управљају и исламисти

Маријана Миљић Бјеловук
Стручњаци: Оружаним снагама БиХ управљају и исламисти

САРАЈЕВО - Кадет бошњачке националности који је одбио да се рукује са министарком одбране Аустрије Клаудијом Танер послао је поруку да су дијелови Оружаних снага БиХ под контролом исламистичких структура.

Наводе то стручњаци за безбједност након што је кадет Оружаних снага одбио да се рукују са Танеровом јер је жена, правдајући тај потез својим вјерским увјерењима. Ријеч је, како поједини медији преносе, о кадету Бењамину Фукељи. 

Такође, безбједњаци наглашавају да нема никаквог смисла да БиХ говори о европским интеграцијама, а да примјењује најригиднија правила у односу и опхођењу између особа мушког и женског пола. 

- Одбијање руковања је антицивилизацијски чин. То излази из оквира уобичајене и нормалне културе понашања. Овим нам је стављено до знања да се у БиХ не води рачуна приликом пријема људи у систем одбране - казао је “Гласу” декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин. 

Упитао је шта би било када би сви муслимани и исламисти одбијали да се рукују са женама.

- То је неприхватљиво и немогуће. Питање је шта ће сутра бити ако том кадету претпостављени старјешина буде жена!? Ово је случај за озбиљну анализу. Оружане снаге морају имати другачије стандарде - навео је Жупљанин и додао да је жалосно што у БиХ у 21. вијеку имамо овакве појаве. 

Поручује и да Оружане снаге морају анализирати профил сваког кандидата те да не примају оне који немају довољан и потребан праг толеранције. 

- Замислите на шта све друго би могао бити спреман онај ко се због религијских увјерења не рукује са женом. Ово је озбиљно упозорење за надлежне у Министарству одбране - закључио је Жупљанин. 

Идентичан став заступа и стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, који наводи да је Фукеља погријешио школу, односно да је требало да иде у камп “Ал-Каиде” и ИС-а. 

- Из Беча је послата слика ружног лица БиХ и Оружаних снага. Фукељу је послао неко тамо ко познаје и прихвата исте идеје. Ово је огледало стања духа у Сарајеву и оних структура које су га делегирале да иде у Аустрију - казао је “Гласу” Галијашевић. 

Кадет бошњачке националности послао је поруку, наводи он, да је БиХ пријетња Европи. 

- Овим се показало и да су дијелови Оружаних снага под контролом исламистичких структура, СДА и Муслиманског братства. У том смислу он је требало да похађа те њихове школе, а не да иде у Беч - рекао је Галијашевић. 

Наводи и да је проблем што је на челу одбране у БиХ, како је навео неуравнотежени Зукан Хелез, те што су врло често тим ресором руководили до сада ратни генерали и командати Армије БиХ.

- Они су стварали климу у Оружаним снагама да је нормално да Бошњак који је дио Оружаних снага буде васпитаван у строгом исламском духу, односно у духу Исламске декларације Алије Изетбеговића и његовог политичког насљеђа, а његово насљеђе су Муслиманско братство, исламско друштво, исламска власт, млади муслимани. То је ова слика која је послата из Беча - наглашава Галијашевић. 

Наводи да је онај ко је узео Фукељу у систем одбране и ко га је послао на дошколовање у Беч у ствари проблем у Оружаним снагама. 

- Фукеља је одабран од одређених структура које су активне и утицајне у Оружаним снагама. Њима треба да се позабавимо, али ће они сада бити и под лупом Аустрије. Овај дипломатски скандал је пуно више од обичног инцидента. Они ће обавезати припаднике ЕУФОР-а да виде шта се заправо дешава у систему одбране у БиХ - закључио је Галијашевић. 

Аустрија већ годинама обучава војне кадрове из земаља западног Балкана, попут БиХ и Црне Горе, с циљем јачања стабилности у региону.

Срамота за читаву земљу 

Огласила се и бивша министарка одбране БиХ Марина Пендеш која је навела да је кадет бошњачке националности осрамотио не само свој народ, већ и Министарство одбране, Оружане снаге и цијелу БиХ. 

Пендеш, која је тренутно први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ, навела је да очекује од Зукана Хелеза да предузме све законом предвиђене мјере против таквих људи, јер БиХ није исламска земља. 

- Ми смо секуларна земља и сви треба то да поштују - поручила је Пендешева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана