Орлић: Србија за изричито поштовање Дејтонског споразума

Срна
Орлић: Србија за изричито поштовање Дејтонског споразума

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је да је Србија, као гарант Дејтонског споразума, за изиричито поштовање свих његових одредаба, те истакао да нема ништа спорно у посебним везама између Србије и Републике Српске.

"Без изузетка смо за то и када говоримо о интегритету и суверенитету БиХ, Србија увек каже да их поштује без задршке. То је за нас правило од којег не одступамо и од свих очекујемо да се тако односе и према нама", рекао је Орлић.

Он је навео да су посебне везе Србије и Српске утврђене релевантним споразумима и да су резултат тих односа бројни инфраструктурни пројекти који су, захваљујући прије свега Србији, заједнички реализовани или се реализују у сваком дијелу Српске, али и у неким дијеловима Федерације БиХ.

Орлић је истакао да, у интересу српског народа, званични представници Српске и Србије увијек требају имати најбоље могуће односе.

Говорећи о Косову и Метохији, Орлић је оцијенио да је ситуација у јужној српској покрајини веома тешка и да је на сцени организована кампања терорисања Срба коју спроводи Аљбин Курти с крајњим циљем - Косово без Срба.

"Све што се десило је посљедица жзулумаж који предводи Курти са намером да изазове отворени сукоб који би довео до ескалације. Он жели да изазове било какву реакцију код Срба који више не могу трпети терор како би то искористио и увукао Србију у конфликт са НАТО", рекао је Орлић за РТРС.

Он је истакао да Србији уопште није у интересу да дође до такве ескалације.

"Свака тврдња да Србији одговара ескалација, попут оног што се десило у селу Бањаска, представља најперфиднију лаж", рекао је Орлић и додао да је свима јасно да је тако нешто у искључивом интересу Куртија.

Он је истакао да Србија жели дијалог и одржива рјешења чувајући мир и стабилност.

"Разговор је неупоредиво боље решење од било каквог насиља, али је Курти тај који уопште не жели дијалог", рекао је Орлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана