Орлић са Стевандићем: Српска увијек може да рачуна на Србију

Срна
Орлић са Стевандићем: Српска увијек може да рачуна на Србију

БЕОГРАД- Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић поручио је данас да Република Српска увијек може да рачуна на Србију и захвалио Српској на подршци државној политици Србије. "

"Помоћ и подршка коју пружамо једни другима је нешто што се не доводи у питање. Тако смо функционисали претходних година - сложно као никада раније. Наставићемо да се подржавамо међусобно“, рекао је Орлић након састанка са предсједником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем.

Орлић је захвалио Републици Српској, народу Српске и његовим легитимно изабраним представницима на подршци државној политици Србије када је ријеч о заштити интереса Србије и српског народа на Косову и Метохије, али и свим елементима политике мира, стабилности и заједничког развоја.

"Хвала на подршци и ви знате да увек можете да рачунате нас. Држава Србија показала је да уме да буде са вама и онда када су времена тешка. Нема никакве сумње, наставићемо да најчвршће једни уз друге будемо и у будућности", рекао је Орлић. О

Он је истакао да му је част што може да угости Стевандића у Дому Народне скупштине Србије и изразио задовољство што је његова прва посјета од ступања на дужност предсједника Народне скупштине Републике Српске, управо данашњи долазак у Београд и Скупштину Србије.

Орлић је навео да је на састанку разговарано о односима на сваком плану, парламентарној, као сарадњи на великим инфраструктурним пројектима, међу којима је изградња аеродрома и искоришћавање потенцијала ријеке Дрине, али и важности пројеката попут меморијалног центра Доња Градина.

Он је указао да се, од укупно 2,8 милијарди робне размјене у претходној години Србије са БиХ, више од 70 одсто односи на размјену Србије Српске, те напоменуо да је Србија од највећих инвеститора у Српској када је ријеч о инфраструктури. Орлић је истакао да здраво стање јавних финансија Србије омогућавају заједнички рад и у будућности са Српском на економским и инфраструктурним питањима.

"Хвала вам још једном што сте данас ту. Нек нам је живело наше братство, слога коју смо постигли, наш народ и живеле нам Република Српска и Република Србија!", поручио је Орлић

"Све што нам дође као критика јесте резултат потпуно србофобног и лицемјерног става који увијек тражи подршку за неке ратне стереотипе, али то нас не смије зауставити и морамо да наставимо заједно", рекао је Стевандић послије састанка са предсједником Скупштине Србије Владимиром Орлићем.

Захваливши Орлићу за долазак на прославу 9. јануара у Бањалуку, Стевандић је истакао да су односи Републике Српске и Србије у посљедњих 10 година на највишем нивоу и настављају да напредују. Он је оцијенио да ће ауто-пут који ће спојити Београд и Бијељину, а касније и Бањалуку, фактички обухватити сва српска насеља од Приједора, Градишке, Бањалуке, Добоја и Бијељине, па до Куманова, а на сјеверу до Хоргоша.

Стевандић је истакао, да би то био велики фактор развоја јер Србија ради мрежу ауто-путева, тако да би ово постала велика заједничка економска регија која би спријечила одлив становништва и радила на повећању БДП-а. Напомињући да је Република Српска под тихим санкцијама већ непуних 20 година, Стевандић је указао да би све то било теже издржати да није било сарадње, подршке и кључне помоћи из Србије.

"Мислим да је кључно за нас било да имамо кога да питамо, јер смо пречесто били у прилици да се бранимо, и стално смо у неком одбрамбеном положају што лимитира наше економске могућности", рекао је Стевандић. Он је истакао да чињеница да је Србија успјела да постане економски лидер у региону, да има најстабилнији буџет, најоперативније органе, најбрже опремање војске, цивилног сектора, инфраструктуре, улива сигурност Републици Српској у настојању да очува свој суверенитет.

Стевандић је оцијенио да јавно изговорена ријеч из Републике Српске да БиХ никад не може признати самопроглашено Косово и да никада ништа нико без Србије не може да ради на Косову и Метохији, нешто значи и говори о духовном јединству Србије и Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да граница за културу, припадност, вјеру и историју српског народа не постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана