Орлић одговорио на нападе Приштине, Стевандић га подржао

Срна
Орлић одговорио на нападе Приштине, Стевандић га подржао

БЕОГРАД/БУДИМПЕШТА - Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је у Будимпешти да је једини терор који се дешава на Косову и Метохији - терор над српским народом, те поручио да ће Србија наставити да чува мир, а у овим ставовима је добио подршку и предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића.

Орлић је у Будимпешти, гдје је учествовао на 11. састанку предсједника парламената Југоисточне Европе, реаговао на ријечи предсједника парламента самопроглашеног Косова Глаука Коњуфце, који је злоупотријебио говорницу мађарског парламента и умјесто да говори о теми скупа, нападао је Србију и захтијевао да призна јужну српску покрајину као државу, пренијела је ТВ “Пинк”.

Орлић је рекао да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти спроводи терор над српским народом с циљем изазивања ескалације и отвореног сукоба.

- И зато сви трагично изгубљени животи иду на душу директно њему. То је једина истина, све друго је пропаганда - тривијална и банална. Не дозвољавамо да људски животи било коме буду тривијална тема - поручио је Орлић.

Он је нагласио да ће Србија наставити да чува мир и опредијељена је за дијалог који Курти покушава да уништи на све начине, али ће истовремено увијек досљедно поштовати свој Устав.

- Никада нећемо признати независност такозваног Косова, то је наш чврст став од којег не одступамо, то је и обавеза према нашој држави и народу и обавеза према принципима међународног јавног права. Суверенитет и територијални интегритет сваке државе чланице УН, брани се искључиво на тај начин - рекао је Орлић.

Након Орлићевог излагања, Коњуфца се више није јављао за ријеч.

На скупу у Будимпешти главна тема је процес европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана