Орлић: Милашиновићева била суздржана на основу инструкције МИП-а

ГС
Foto: Фејсбук

САРАЈЕВО - Замјеница амбасадора БиХ у Стразбуру Тања Милашиновић Мартиновић, која је била суздржана о питању уласка самопроглашеног Косова у Савјет Европе, гласала је по упуствима Ивана Орлића, амбасадора БиХ при овој организацији.

"Моја замјеница је гласала по мојим упутама, а на основу инструкције Министарства вањских послова БиХ и подијељеног мишљења Предсједништва БиХ. Ја нисам антисрпски амбасадор, а моја замјеница још мање и све што радимо радимо у интересу БиХ укључујући и ентитет Републику Српску", рекао је Орлић за Н1.

Овај потез је наишао на оштру реакцију из Републике Српске и Србије.

"О спољној политици у БиХ одлучује Предсједништво. За ту одлуку била је потребна сагласност. Они сами не поштују себе, а онда очекују да их неко други поштује. Некоректно је и неприхватљиво са становишта да 49 одсто територије и један конститутиван народ не поштујете, да не говорим о томе да се не поштује и Србија", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

На суздржаност БиХ поводом процедуре за пријем Косова у Савјет  Европе реаговао је и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

"Што се тиче БиХ, да ли је било некад мог наступа да нисмо рекли територијални интегритет БиХ. Сада када неко то пита бићемо уздржани. Па што бисмо били за територијални интегритет БиХ, а да они гласају уздржано", изјавио је Дачић за РТС.

Приликом гласања у Комитету министара Савјета Европе, 33 државе су подржале приједлог о покретању процедуре пријема Косова у стално чланство, седам их је било против (Азербејлџан, Кипар, Грузија, Румунија, Србија, Шпанија и Мађарска), пет их је било суздржано (БиХ, Грчка, Молдавија, Словачка и Украјина), док Арменија није ни гласала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана