Орден открива ко држи до Дејтона

 Ведрана Кулага Симић
Орден открива ко држи до Дејтона

БАЊАЛУКА - Одлука републичког политичког врха да одликује руског предсједника Владимира Путина подигла је велику прашину, а јуче је откривено да ће то одликовање бити понуђено предсједницима и свих других земаља које су гаранти Дејтона што је, према оцјенама аналитичара, симболичан гест који ће показати како ко данас гледа на тај мировни споразум.

Политиколог Војислав Савић сматра да је то добар потез у смислу спуштања тензија и заустављања игранке у вези са орденом који је намијењен Путину, као симболичан чин вјековне подршке и пријатељства два народа.

- Већина грађана је подржава ту одлуку. Ако би, с друге стране, западне земље одбиле понуђено одликовање тиме би показале да не желе испружену руку, већ потчињавање. Ако желите сарадњу прихватићете дијалог, а не само оне погледе на будућност БиХ какве заговарају у Сарајеву, а то није ни реално нити дугорочно одрживо - изјавио је Савић за “Глас”.

Исто мишљење има политички аналитичар из Србије Драгомир Анђелковић. За “Глас Српске” подвлачи да је Република Српска најлојалнија и Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ.

- Понуда да ордење добију председници свих држава које су гаранти Дејтона је одлична, симболични гест и потврда да Српска никад неће рушити Дејтон. Проблем је у оним државницима који су гарант споразума, а не поштују своју улогу те допуштају Сарајеву да подрива Дејтон с високим представницима - рекао је Анђелковић.

Русија је, с друге стране, како је истакао, била потпуно на линији Дејтона те је и логично да је њен предсједник Путин први одликован.

-  Ако би нека земља одбила да прими Орден Републике Српске то би била порука да не стоји иза Дејтона, да намеравају да руше споразум и апсолутно порука противна међународном праву - закључио је Анђелковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана