Орбан: Велика перспектива пред Републиком Српском и Балканом

СРНА
Орбан: Велика перспектива пред Републиком Српском и Балканом

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Бањалуци да је пред Републиком Српском и цијелим регионом велика перспектива и да су европској привреди потребнији БиХ и Република Српска, него обрнуто.

"Ако питате гдје су резерве Европе, одакле би могла да укључи енергију, економски потенцијал, становништво, територију, волумен, одговор је са Балкана. Ту су Република Српска, БиХ, енергија, то је динамика и то треба укључити. Европској привреди данас су потребнији БиХ и Република Српска него обрнуто", рекао је Орбан.

Он је додао да Мађарска жели да Република Српска и БиХ буду успјешне и да то повећава вриједност региона и Мађарске.

Орбан је нагласио да се сјећа периода од прије 30, 40 година година када је овај простор био економски развијенији од Мађарске.

"Ако човјек једном успије да се попне на планину успјеће и други пут и вјерујем у то јер овдје постоје велике могућности. Пред Републиком Српском и цијелим балканским регионом је велика перспектива", рекао је Орбан новинарима у Административном центру Владе Српске у Бањалуци након састанка са највишим руководством Српске.

Орбан је нагласио да је развој ЕУ застао из више разлога и да нема нову динамику и енергију у европској привреди.

Он је подсјетио да је сарадња успостављена прије неколико година и да је жеља да се подигне на виши ниво.

Мађарски премијер је објаснио да га морално мотивише да помогне Србима јер је данас европска политика према њима недостојна и нефер, што види на разним мјестима, као и на састанцима Савјета Европе, те сматра да је обавеза да Србија добије фер третман у тој политици. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана