Орбан: Сврсисходан састанак са Додиком, умјесто санкција вјерујемо у дијалог

Срна
Foto: X

БУДИМПЕШТА- Састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком био је сврсисходан, истакао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Он је у објави на "Иксу" након састанка са Додиком у Будимпешти написао да је стабилност Балкана кључна за ЕУ.

"Стабилност западног Балкана кључна је за ЕУ. Умјесто лекција и санкција, ми вјерујемо у дијалог и сарадњу. Мој данашњи састанак са предсједником Милорадом Додиком био је сврсисходан", навео је Орбан.

Састанку Додика и Орбана присуствовао је и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Предсједник Српске, који борави у посјети Мађарској, састаће се у 11.00 часова у Сентандреји са Његовим високопреосвештенством митрополитом будимским Лукијаном.

Додик ће се у 14.15 часова састати и са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом. По окончању састанка у Министарству спољних послова и трговине предвиђене су изјаве за медије.

У Српском црквеном музеју у Сентандреји у 18.00 часова предсједник Српске отвориће манифестацију "Српски дани - мјесец српске културе у Мађарској", те изложбу "Урош Предић у Сентандреји".

Манифестација "Српски дани" одржава се под покровитељством предсједника Српске, а посвећена је представљању српске културе, науке и духовности.

Организатор ове манифестација је Епархија будимска.

Орбан и Додик о европским интеграцијама западног Балкана

Мађарски премијер Виктор Орбан и предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарали су данас у Будимпешти о европским интеграцијама западног Балкана и како Мађарска може да унаприједи тај процес, преносе мађарски медији.

Подсјећа се да је интеграција западног Балкана у ЕУ важна за мађарско предсједавање ЕУ.

"Додикова посјета отвара врата, јер је важан циљ мађарског предсједавања ЕУ што скорија интеграција западног Балкана у ЕУ", наводе мађарски медији.

Будимпешта сматра да би то побољшало конкурентност ЕУ.

Састанку у Будимпешти присуствовали су министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

Сијарто је истакао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик регионални лидер стабилности.

Он је на "Фејсбуку" написао да су консултације са Додиком увијек корисне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана