Орбан: Без Срба нема здраве ЕУ, ни безбједности и стабилности

Срна, РТРС
Орбан: Без Срба нема здраве ЕУ, ни безбједности и стабилности

БАЊАЛУКА - Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да је одликовање које је примио у Бањалуци израз пријатељства и љубави између пријатеља.

-Драги Милораде, даме и господо, одликовања су углавном знак поштовања. Наравно, и ово је знак поштовања за мене, али је још више нешто, што је мој пријатељ Милорад рекао претходних минута, да је то и израз пријатељства и љубави између пријатеља - рекао је Орбан након што му је предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио највише одликовање Српске - Орден Републике Српске на огрлици.

Он је истакао да не сматра то само једним државним актом него да ту има емоција и повјерења, као оптимизма у односу на заједничку будућност.

Орбан је рекао да дуго посматра Србе и да се сјећа како је било бити Србин у вријеме бише Југославије.

Истакао је да поштује начин на који Срби траже и проналазе своје мјесто у модерно доба.

-Срби и Мађари гдје год живјели су сусједи, јер иако наше државе нису сусједне наши народи јесу - рекао је Орбан.

Нагласио је  да је увијек подржавао Србе јер је стекао увјерење да је међународна политика према њима неправедна.

Поруичио је да без укључивања Срба, нема здраве ЕУ ни стабилности у Европи.

-Дуго посматрам Србе, сјећам се како је било Србима кад се овај свијет звао Југославија и кад сте били развијенији од нас и сјећам се у мађарском парламенту гласања о признавању БиХ, посматрао сам и тад Србе. Видио сам како се Срби боре за своје мјесто у овом новом времену. Јако је тешко кад један народ мора да нађе своје мјесто у свијету, а њихов руководиоцима је увијек теже. Срби и Мађари гдје год живјели су увијек сусједи, без обзира на границе - навео је Орбан.

Наметање

Виктор Орбан оцијенио је у Бањалуци да наметање измјена Изборног закона БиХ од стране  Кристијана Шмита представља провокативну одлуку која у питање доводи европски пут.

Орбан је нагласио да је вријеме да се схвати да БиХ има могућност за унутрашњи договор три конститутивна народа, а не да се странци мијешају.

Он је новинарима у Плати Републике рекао да се Мађараска много борила да се донесе одлука за отварање преговора са БиХ.

-Имали сте и подршку других, посебно Аустрије и надали смо се да ће почетак преговарачких процеса довести до консолидације, међутим уочавамо да се доносе одлуке о измјени Изборног закона и то доводи до срозавања свих резултата које смо постигли у Бриселу - нагласио је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана