Орбан: Мађарска не подржава политику санкција - властима у БиХ препустити да се договарају

Срна
Foto: klix.ba

САРАЈЕБО - Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Сарајеву да Мађарска не подржава политику санкција, те да властима у БиХ треба препустити да се саме договарају без мијешања странаца.

"Мађарска вам је сусјед који има суверену спољну политику и сходно томе, шта год говорили у Бриселу, ми смо за брзо чланство Балкана, односно БиХ у ЕУ", истакао је Орбан након састанка са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто и делегација БиХ и Мађарске.

Орбан је истакао да су на састанку разговарали и о економским питањима, те да је било ријечи о секторима у којима би било добро да улажу мађарски инвеститори.

Он је рекао да је Мађарска присутна у сектору ваздухопловства и банкарства, те да би радо прихватили ангажовање и у сектору безбједности.

"Присутни смо у Еуфору, а жељели бисмо да останемо и даље", навео је Орбан.

Премијер Мађшарске је нагласио да су данашњи разговори били добар почетак, те поручио да би министри требали да дају динамику сарадње убудуће.

Орбан: Мађарска подржава брзо чланство БиХ у ЕУ

- Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас у Сарајеву да, шта год говорили у Бриселу, Мађарска подржава брзо чланство Балкана, односно БиХ у ЕУ.

"Не треба чекати чланство, него сада га додијелити. Треба приближити приступ фондовима, јер не може да се све усмјери ка Украјини", рекао је Орбан на конфренцији за новинаре, након састанка са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто.

Он је истакао да треба инвестирати и у безбједност на Балкану и у његов развој.

"Мађарске не подржава политику која се ослања на санкције. Политике санкција не доводе до резултата. Дугорочно, што више надлежности да се врати народима који овдје живе. Дугорочно рјешење није у присуству странаца, већ сарадњи народа који живе на овом простору", поручио је Орбан.

Према његовим ријечима, суштина мађарске политике према Балкану је што више надлежености ставити у руке домаћих политичара.

Он је, каже, обавијестио Кришто о процесима унутар ЕУ у којој је све у превирању, те да су у току велике трансформације и у европској економији, технологији и европској сигурносној политици.

Један од разлога је, додао је Орбан, рат у Украјини и учешће ЕУ у њему.

Према његовим ријечима, Мађарска сматра да је ЕУ потребна нова енергија и динамика.

"Губимо конкурентност, а у процесу смо који треба зауставити и преокренути. Европа то неће моћи да спроведе ако се само ослања на снаге са којима сада располаже, јер јој потребана нова динамика у нови учесници", оцијенио је мађарски премијер.

За Мађаре, истакао је Орбан, Балкан није проблем, већ посљедња резерва европских ресурса.

"ЕУ је много потребнији Балкан и БиХ, него што је то обрнуто", поручио је он.

Обран је обавијестио Кришто и о балканској политици ЕУ, као и Мађарској која се у неким тачкама поклапа са политиком ЕУ, а у неким се разликује.

Он је рекао да је Мађарска сусјед који има суверену спољну политику.

"Данас сам упознао руководство новог Савјета министара и стекао добре утиске. Искусио сам пријатељство и поштовање. Ми смо поносни народи и то је важно за нас", рекао је Орбан.

Он је додао је да однос Мађарске према БиХ одређују три чињенице.

"Прво - ми смо сусједи у политичком и економском смислу и са одговорношћу посматрамо шта се дешава у БиХ. Увијек можете рачунати на нас, као на одговорну сусјетску политику", навео је Орбан.

Он је оцијенио да се у БиХ одржава најкомпликованији систем свијета и иразио дивљење што се БиХ одржава као функционална.

"Ми и ви дијелимо судбину. Имали смо комунистичке режиме, а прелаз који још траје исцрпио је и намучио све. Имамо заједничке судбине, тако да нам нисте страни већ унутар породице", поручио је Орбан.

Кришто: Реформе у фокусу рада Савјета министара

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је данас у Сарајеву да су реформе у фокусу рада Савјета министара и да би се измјенама Изборног закона створиле претпоставке за боље функционисање БиХ.

Кришто је, након састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном рекла да је мађарску делегацију информисала о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, те раду институција и приоритетима рада.

Она је рекла да је БиХ земља која функционише на темељу Дејтонског мировног споразум, који је дефинисао БиХ као земљу три конститутивна народа.

"Информисали смо премијера Орбана да имамо неријешена питања која нас оптерећују по питању ограничених промјена Устава и Изборног закона", рекла је Кришто.

Она је истакла да су на састанку разговарали о сарадњи, посебно енергетској, те захвалила делегацији Мађарске на пријатељском разговору који је, како је рекла, у интересу двије земље.

"Нагласили смо пријатељске односе без отворених питања, с нагласком на ширење веза, посебно у пољу енергетике", рекла је Кришто новинарима након састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана