Тужилатво их терети за ратне злочине у Бугојну: Оптужница против Цикотића, Гранића и Млаће

Срна
Тужилатво их терети за ратне злочине у Бугојну: Оптужница против Цикотића, Гранића и Млаће

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Џевада Млаће, Селма Цикотића и Тахира Гранића који се терете да су, за вријеме сукоба такозване Армије РБиХ и Хрватског вијећа одбране (ХВО), поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника за вријеме рата и починили кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се Млаћо терети у својству предсједника Ратног предсједништва општине Бугојно, Цикотић у својству команданта Оперативне групе "Запад" Армије РБиХ и Гранић као командант 307. бригаде тзв. Армије РБиХ.

У оптужници се наводи да је Млаћо наредио убиства заробљеника хрватске националности тако што је сачињен списак заробљеника који ће бити убијени, те потом извршено одвођење заробљеника у просторије "БХ Банке" гдје је од посљедица мучења, премлаћивања и злостављања наступила смрт тројице заробљеника.

Након тога преостали заробљеници одведени су на планирну Ростово гдје су их убили припадници Војне полиције и тзв. Армије РБиХ на локацијама које је оптужени лично одредио и које је обилазио, након чега су њихова тијела уклоњења и сакривена.

Након рата, тијела четворице убијених су пронађена и ексхумирана, а за тијелима преосталих жртава још се трага, више од 30 година након почињења злочина.

Цикотић и Гранић терете се да су као команданти тзв. Армије РБиХ издавали наредбе да се заробљене особе хрватске националности, под пријетњом оружјем, изводе на обављање принудних радова на првим борбеним линијама, гдје су били изложени опасностима по живот као "живи штит", усљед чега су двојица заробљеника убијени, а више их је рањено.

Цикотић је пропустио да спријечи премлаћивања, мучења и убиства заробљених припадника ХВО-а, те иако је имао информације о почињеним злочинима, није предузео мјере да их спријечи и казни починиоце, наводи се у саопштењу.

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 62 свједока, међу којима и два свједока који ће исказ дати уз мјере заштите, затим два стручна вјештака, као и прилагањем око 780 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана