Оптужница против седам припадника ВРС

Срна
Оптужница против седам припадника ВРС

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против седморице команданата и припадника Војне полиције Дринског корпуса Бирчанске бригаде и 10. диверзанског одреда при Главном штабу Војске Републике Српске која их терети за наводни геноцид на подручју општина Шековићи и Власеница у јулу 1995. године.

Оптужницом су обухваћени Ратко Вујовић, Љубомир Влачић, Витомир Пепић, Милован Огњеновић, Горан Вишковић, Жељко Дупљанин и Властимир Голијанин, саопштено је из Тужилаштва.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 130 свједока, међу којима 10 свједока уз мјере заштите, налазима и мишљењима 14 вјештака, међу којима су међународни експерти, као и прилагањем више стотина материјалних доказа, пише у саопштењу.

Оптужница у овом предмету реализована је у сарадњи са Тужилаштвом при Међународном резидуалном механизму за кривичне судове и прослијеђена је на потврђивање Суду БиХ.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је у јулу 2021. године да се у Сребреници није догодио нити појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

У извјештају се наводи да налази Хашког трибунала о геноциду неће издржати тест времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана