Оптужница против пет команданата ВРС за наводни ратни злочин у Бришеву код Приједора

ГС
Оптужница против пет команданата ВРС за наводни ратни злочин у Бришеву код Приједора

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Вељка Брајића, Слободана Тарањца, Ранка Каурина, Бранка Џенопољца и Драшка Топића због ратног злочина у Бришеву код Приједора 1992. године.

У оптужници се наводи да су петорица високих команданата Војске Републике Српске учествовала крајем јула 1992. године у оружаном топничком и пјешадијском нападу на небрањено село Бришево и околна мјеста у близини Приједора, које је настањено, углавном, цивилним становништвом хрватске националности.

– Приликом којег је у само неколико сати, убијена 61 жртва, међу којима најмлађи дјечак од 16 година, а најстарија жртва имала је 81 годину, као и једна малољетна жртва бошњачке националности. Три особе су нестале и њихови посмртни остаци до данас нису пронађени – наводи се у саопштењу за јавност Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужбе доказивати позивањем 143 свједока, од чега ће пет свједока свједочити уз додијељене мјере заштите, два вјештака, као и прилагањем више од 300 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана