Оптужница против Делимустафића и осталих прочитана шест година након подизања

Срна
Оптужница против Делимустафића и осталих прочитана шест година након подизања

САРАЈЕВО - Оптужница против Алије Делимустафића и осталих која их терети за организовани криминал, незаконито књижење, препродају некретнина и друга кривична дјела, прочитана је данас пред кантоналним судом у Сарајеву послије шест година откако је потврђена.

Читање оптужнице је кантонално тужилаштво започело у априлу.

Тужилац Младен Јовичић прочитао је да Делимустафића терете за организовани криминал у вези с кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, кривотворење исправе, превара, прање новца, давање лажног исказа и помоћ учининиоцу послије кривичног дјела.

Изету Мусићу ставља се на терет организовани криминал у вези с кривичним дјелом злоупотреба положаја или овлаштења, док се Зоран Лончар, поред овог, терети и за прање новца, превару и кривотворење исправе, преноси Бирн.

Емир Карача, Џемал Карић, Лејла Церић, Суада Хаџић и Самира Скорупан су, према дијелу оптужнице који је прочитао Јовичић, оптужени да су злоупотријебили положај, док се Кемо Капур, поред злоупотребе положаја, терети и за прање новца.
Сеада Хаџића терете да је починио кривично дјело организовани криминал у вези с кривичним дјелом помоћ учининиоцу послије кривичног дјела.

Заим Спаховић оптужен је за злоупотребу положаја и фалсификовање исправе, као и Шевала Арнаутовић, док се Едина Мутевелић терети да је помогла другом члану групе да искористи службени положај и придобије имовинску корист, а Енвер Делимустафић да је, уз ово, починио и кривично дјело подстрекивање другог на давање лажног исказа.

На данашњем рочишту требало је буде прочитана и оптужница против Хамдије Хабула, али је читање одгођено јер није достављена браниоцима осталих оптужених.

Браниоци оптужених потврдили су да нису добили оптужницу коју, како су навели, морају имати, јер је предмет против Хабула спојен с предметом против Делимустафића и осталих.

Предсједавајући Судског вијећа Игор Тодоровић донио је рјешење којим је задужио Тужилаштво да одбранама достави оптужницу до наредног рочишта, које је 23. јула, а на којем је планирано њено читање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана