Оптужено 15 особа због ратног злочина у Малом логору у Бањалуци

Г.С.
Оптужено 15 особа због ратног злочина у Малом логору у Бањалуци

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Тужилаштво БиХ оптужило је 15 особа због ратних злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника, почињених у Војно-истражном затвору у Бањалуци звани Мали логор од 1992. до 1995. године.

 Оптужени су: Рајко Дрљача (72), Милић Бућан (71), Горан Јоргић (53), Горан Бојић (54), Светислав Цвијетић (48), Урош Граб (58), Александар Јанковић (51), Игор Кљакић (55), Миленко Летић (51), Борислав Милаковић (55), Драшко Радусиновић (59), Гојко Солдат (71), Миле Вучковић (58), Горан Савић (48) и  Душко Дрљача (54).

"Оптужени су имали својства управника, замјеника управника и стражара у наведеном објекту, а почињени злочини односе се на незаконита затварања, премлаћивања, држање у нечовјечним условима, злостављања, сексуална злостављања и друга нечовјечна дјела, која су почињена над више десетина жртава, цивила и ратних заробљеника бошњачке и хрватске националности, међу којима је било и жена и старијих особа, а премлаћивања су довела и до смртних посљедица", наводе из Тужилаштва БиХ.

Додају да ће, оптужницу која је упућена на потврђивање Суду БиХ, доказивати исказима великог броја свједока, међу којима и жртава које су биле затворене у овом објекту, као и прилагањем више стотина доказних материјала.

"Оптужени се терете за кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против ратних заробљеника", закључују у Тужилаштву БиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана