Општине и градови пред колапсом

Маријана Миљић Бјеловук
Општине и градови пред колапсом

БАЊАЛУКА - Прилив новца од ПДВ-а у буџете локалних заједница наставио је да пада, а апели градоначелника и начелника да буде одржан састанак са званичницима Републике Српске није уродио плодом ни након пола године.

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић рекао је да су од децембра прошле године тражили чак шест пута од премијера Српске Радована Вишковића да прими делегацију Предсједништва Савеза општина и градова РС те да се ниједном није одазвао тим позивима.

- Задњи закључак са сједнице Скупштине Савеза општина и градова из маја је да буде организован састанак са Вишковићем. Није организован састанак до данас. Тада се на сједници Скупштине савеза појавила министарка финансија РС Зора Видовић која је рекла да треба да се домаћински понашамо, јер је такво стање какво јесте - рекао је "Гласу" Милићевић, који је и члан Предсједништва Савеза општина и градова РС.

Колико је стање алармантно, он наводи, показује податак да је прилив новца од ПДВ-а ка локалним буџетима смањен за чак 20 одсто у односу на прошлу годину.

- То никога очигледно не забрињава у Влади или бар не желе да отворе дијалог. Савез општина и градова заиста нема више никакве моћи и нема више разлога о томе полемисати на сједници Предсједништва - поручио је Милићевић.

Очекује да ће тренд пада прилива од ПДВ-а у локале касе бити настављен током цијеле ове године.

- Од фебруара па све до краја маја прилив новца од ПДВ-а ка локалним буџетима биљежи пад од 20 одсто у односу на прошлу годину. Дакле повећан је интензитет смањења прилива ка локалним заједницама. Још је гора ситуација него што је била. Под знаком питања је функционисање свих локалних заједница у Српској - закључио је Милићевић.

Нагласио је да од Владе Српске не траже ништа друго него да их прими те да током разговора покушају наћи начин како да ријеше поменути проблем.

- Очигледно Влада има својих проблема и не интересују је локалне заједнице. Знате шта је образложење Владе РС? Они кажу да отплаћују кредите које су улагали у локалне заједнице. Смијешна прича. За Шамац не отплаћују нити једну марку - поручио је Милићевић и додао да Влада игнорише и првог човјека Савеза општина и градова, јер ни он, како наводи, не може да се договори о састанку делегације Предсједништва савеза са Вишковићем.

Сматра да је непотребно више било какво учествовање на сједницама Савеза општина и градова РС јер, како тврди, немају више никаквог утицаја.

- У међувремену упркос оваквом стању Влада позива локалне заједнице на састанак са синдикатом када је ријеч о повећању плата. Они ће уважити синдикату раст примања опет на терет локалних заједница. Нека обезбиједе новац за те људе - закључио је Милићевић.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић нада се да ће ускоро са Вишковићем одржати састанак на тему смањења прихода од ПДВ-а ка локалним заједницама.

- Пад прилива од ПДВ-а у мају у односу на план је био осам одсто. Не знам колико тренутно износи. Чињеница је да постоји много разлога због којих је мање новца од ПДВ-а ка локалним буџетима. Оно што свима нама предстоји због тога је да ребалансирамо наше буџете наниже или да покушамо наћи додатне изворе финансирања којима ћемо обезбиједити та средства. Тешка је ситуација у локалним заједницама, али не мислим да је толико драматична - рекао је "Гласу Српске" Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Очекује да ће Вишковић ускоро примити делегацију Предсједништва Савеза општина и градова РС.

- Разумијем да премијер има обавеза. На његову адресу прослиједили смо два захтјева за састанак, један са Предсједништвом када је ријеч о смањењу прилива од ПДВ-а, а други са неразвијеним и изразито неразвијеним општинама. Покушаћу прије годишњих одмора да се договорим о састанку на основу захтјева из децембра прошле године - закључио је Ћосић.

Вишковић у петак није одговарао на наше позиве, тако да нисмо добили одговор да ли ће ускоро примити делегацију Предсједништва Савеза општина и градова.

Закон

Законом о буџетском систему РС из 2005. године, који је ступио на снагу од почетка 2006. године, буџету Републике Српске припада 72 одсто средстава која буду прикупљена од индиректних пореза, јединицама локалне самоуправе 24 одсто, а преостали износ од четири одсто иде за јавно предузеће "Путеви Републике Српске". Средства од 24 одсто која су намијењена за општине и градове су распоређена према општинама и градовима по аутоматизму, по тачно утврђеним коефицијентима расподјеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана