Општина Какањ ће платити трошкове санације православне капеле

Срна
Општина Какањ ће платити трошкове санације православне капеле

КАКАЊ - Начелник општине Какањ Мирнес Бајтаревић рекао је да ће општина платити трошкове санације капеле на православном гробљу у селу Босна из које су непозната лица украла богослужбене предмете, те затражио од правосуђа да починиоци оштро буду кажњени.

-Мојим уваженим суграђанима православне вјере упућујем изразе дубоког поштовања и истинског жаљења због оног што се догодило у селу Босна - рекао је Бајтаревић и додао да дубоко жали и због случајева крађа на католичким гробљима.

Он је навео да је поносан на чињеницу да су "лијепи међуљудски односи и толеранција најљепши украс Какња", пренио је "Аваз".

-То се огледа у значајним новчаним издвајањима за пројекте Српске православне црквене општине Какањ, од обнове и проширења Парохијског дома, реконструкције православне цркве, до обнове капела, поправке путева који воде до капела и друго - рекао је Бајтаревић.

Непозната лица провалила су у капелу на православном гробљу у селу Босна, код Биљешева у општини Какањ, из које су украдени неки од богослужбених предмета, а разбијен је и прозор, потврдио је јуче Срни парох какањски јереј Драгиша Цвјетковић.

Цвјетковић каже да су парохијани видјели да је поломљен прозор на капели када су, на Задушнице, обишли православно гробље.

-Прегледом је утврђено да је из капеле украдено кандило, једна икона, метални свијећњак и неколико боца вина, те да је причињена материјална штета на прозору који је поломљен. Надамо се да ће починиоци бити пронађени - рекао је Цвјетковић.

Он је подсјетио да је капела у селу Босна почетком деведесетих година девастирана након што је српско становништво избјегло из Биљешева и околних села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана