Oпрез: Нова превара на Инстаграму!

РТРС
Oпрез: Нова превара на Инстаграму!

Разне преваре често круже друштвеним мрежама, а сада се појавила још једна која кружи Инстаграмом, пише РТРС.

Наводе да им се јавило  много читалаца који су добили наводну поруку од "Инстаграма" или "Инстаграмове подршке", у којој се наводи да су пријављени за кршење ауторских права и да је пријава прегледана и одобрена, што ће резултирати брисањем њиховог Инстаграм профила у року од 24 сата.

Преваранти за циљ имају да кликнете на линк који су додали у поруци, а који је у ствари образац који бисте "требали попунити" уколико не желите да Ваш профил буде обрисан.

Поруке најчешће стижу са већ хакованих профила које сте имали у пратиоцима, али није искључено да их можете добити и са неког потпуно насумичног профила, неводи РТРС.

Када уђете на сајт, бићете преусмјерени на прилично увјерљиву лажну верзију сајта Мета (Компанија власник друштвених мрежа Фејсбук, Инстаграм, WhatsApp), гдје се од вас тражи да се улогујете на ваш профил. Управо на тај начин, када унесете своје корисничко име и шифру, предали сте Ваш налог у руке преварантима и врло је мала шанса да ћете га успјети вратити.

Од ове преваре нико није заштићен и најбоље је да, уколико добијете овакву поруку, не отварате никакве линкове, већ да што прије Инстаграму пријавите корисника од којег сте добили спорну поруку.

То ћете учинити на начин да отворите профил са којег сте добили поруку, кликнете на три тачкице у горњем десном углу и изаберете "Пријави" (Report), и онда одаберете опцију "Профил је можда хакован" (It may have been hacked).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана