Опет одбијен приједлог Додика о градњи гасовода

ГС
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Предсједништво БиХ одбило је и данас приједог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о изградњи гасовода "Нова источна интерконекција БиХ и Србије" на правцу граница Србија према БиХ.

Додик је и на ранијим сједницама покушавао уврстити на дневни ред тај приједлог, за шта није добио потребну сагласност друга два члана Предсједништва БиХ.

Додик је рекао новинарима да би изградњом овог гасовода цијела БиХ, осим што би стабилизовала снабдијевање гасом, остварила значајне економске бенефите, просперитет и напредак.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да БиХ треба да се окрене од руског гаса, да је ЕУ већ у доброј мјери прешла са руског на друге гасне изворе и да то треба да буде циљ и БиХ.

"Било је неких приједлога да се БиХ сада спаја на руске канале, али ако се иде ка ЕУ онда то не може бити пут БиХ. /Предсједник Европске комисије Урсула/ Фон дер Лајен позвала је БиХ да заједно са ЕУ учествује у заједничким набавкама гаса и то треба бити пут БиХ, посебно ако се зна да је ЕУ већ врло ефикасно замијенила руски плин другим каналима", рекао је Џаферовић.

Он је навео да је са данас са Урсулом фон дер Лајен разговарано о енергетској кризи у Европи, а да их је она информирала да ће Европска унија укључити у свој пакет и БиХ када је ријеч о финансијској подршци рањивим домаћинствима, у суочавању са посљедицама енергетске кризе.

"БиХ је дио Европске енергетске заједнице, наш циљ је да будемо укључени у европски оквир суочавања са енергетском кризом", рекао је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је Фон дер Лајен рекла да ће институције БиХ бити позване да учествују на састанцима министара ЕУ за енергетику, те да је позвала институције и званичнике да раде заједно на Енергетској мапи пута.

Додик упознао Калабухова о блокадама из Сарајева
 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је у пријатељском разговору упознао руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова о томе да у Сарајеву и даље блокирају све важне пројекте за Републику Српску, између осталог питање изградње гасовода које је изузетно важно за Српску.

Додик је навео да је Калабухову захвалио што му је честитао изборну побједу за предсједника Републике Српске и да му је пренио да ће нова Влада Српске бити формирана у што скоријем року, док је тешко прогнозирати када ће бити формирана власт на нивоу БиХ.

Он је истакао да је разговарано и о даљем унапређењу билатералних односа, као и о јачању сарадње у области економије, културе, образовања, како би реализацијом конкретних пројеката додатно биле ојачани братски и пријатељски односи Републике Српске и Руске Федерације.

"Пријатељски разговор са руским амбасадором Игором Калабуховим. Била је ово прилика да размијенимо мишљење о актуелној политичкој ситуацији у Републици Републици Српској и БиХ", пише на Додиковом "Твитер" налогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана