Опасности које се крију пред Бањалуком и Београдом: Лобисти јачи и од међународног права

Вељко Зељковић
Опасности које се крију пред Бањалуком и Београдом: Лобисти јачи и од међународног права

БАЊАЛУКА - Право и правда у свијету се селективно спроводе те се због тога поједине политичке идеје, попут стварања некакве унитарне БиХ или велике Албаније, могу реализовати уколико се ангажују познати свјетски лобисти и обезбиједи константан и непресушан извор финансирања за пропагирање ових циљева.

Упозорава на ово директор Центра за друштвену стабилност из Новог Сада Огњен Карановић наводећи како Српска и Србија морају наћи начина и новчаних средстава, поготово због све већих притиска у вези са унитаризацијом БиХ и независношћу КиМ, за агресивнију спољну политику и веће лобирање у свијету када је ријеч о питањима која су од егзистенцијалног значаја за српску страну. 

- Међународно право је креирано како би се мале земље заштитиле. Када кажем мале, ту мислим на државе које имају мање од десет милиона људи. И оно је једина заштита, условно речено, малих народа. Али, исто тако, не треба заборавити да велике силе то међународно право користе по потреби, у складу са својим тренутним геополитичким циљевима. Зато је неопходно радити на ширењу истине и заштити српских интереса, а лобирање је део тога -  истакао је за “Глас Српске” Карановић. 

И Српска и Србија се, како каже, данас налазе у неповољном геополитичком положају, што је једним дијелом и због тога што у неком претходном периоду српска страна није знала да препозна значај лобирања у свијету.

- Можда нисмо имали довољно новца или нисмо знали да га обезбедимо. Последњих неколико година смо успели да нешто урадимо, али морамо и даље налазити начина да штитимо своје националне интересе. У поменуто међународно право не треба слепо веровати, јер је оно превртљиво, поготово у случају геополитичких игара - истакао је Карановић.

Како каже, сјећа се да се Радован Караџић, док је још трајао грађански рат у БиХ, сусрео са једном делегацијом Срба из Америке која му рекла како је неопходно направити тим који ће лобирати за српску ствар у САД. Он је тада рекао како нема новца за то.

- Да га је било, ко зна како би се све завршило. Поред тога, не знам због чега, код нас се лобирање доживљава као нешто негативно и беспотребно. Како онда да очекујемо да неки, рецимо, амерички политичар зна где је уопште Република Српска, Србија, или Балкан, или и оно што нас мучи? Шта је косовски преседан или шта у Дејтонском споразуму пише? Ко је у праву, ко не -  наводи Карановић.

Каже и да није никаква тајна да се годинама уназад издваја огроман новац од стране појединих бошњачких и албанских кругова којим се плаћају одређени политичари и лобисти, прије свега у САД и Великој Британији, али и дијелу европских земаља, попут Холандије или Њемачке.

- Моћан албански лоби деценијама постоји и он је изузетно јак. Постоје индиције да добар део новца за финансирање ових лобистичких активности долази из црних фондова, од продаје оружја и дроге. Не треба заборавити да је албанска мафија на источној обали САД деценијама једна од најмоћнијих. Они су у протеклом периоду, према неким проценама, потрошили десетак милијарди долара за “куповину” америчке подршке. Колико ми је познато, и бошњачка страна у БиХ улаже значајан новац у лобирање. Он је у претходном периоду обезбеђиван од стране богатих арапских држава. Данас је то преко разних бошњачких удружења и организација које финансирају највеће компаније из ФБиХ - поручио је Карановић.

На крају је додао и да никако не треба потцијенити моћ лобиста, поготово у САД, те да је ову актуелну политичку битку неопходно озбиљније схватити и поред тога што је међународно право врло јасно и када је у питању Српска, али и Косово. 

Цртање карата

Новинар Велимир Гргић, гостујући у недавној емисији “Недјељом у 2”, открио је како се 2014. у Лондону сусрео с једним хрватским “политичарем из сјенке” који му је тада пренио како се “опасно кува око стварања велике Албаније”. Према ријечима Гргића, тај политичар му је испричао како је у једном од британских института видио мапе велике Албаније, али и како је тада схватио колико је моћан албански лоби који је чак финансирао и пјеваче албанског поријекла. Неколико седмица након овог разговора десио се дрон са заставом велике Албаније на фудбалској утакмици у Београду. Захуктала се прича око Албаније и Косова, а појављује се и пјевачица Дуа Липа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана