Опасни отпад на дневном реду сљедеће године

Маријана Миљић Бјеловук
Опасни отпад на дневном реду сљедеће године

БАЊАЛУКА - Влада Српске у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) ући ће у програм збрињавања опасног отпада из Гудронске јаме у Модричи, а конкретне активности на том пољу требало би да почну идуће године.

Казао је то “Гласу” министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник те навео да за сада не располаже детаљима овог пројекта, осим да ће активности почети идуће године.

- У наредном периоду услиједиће састанци на којима ћемо дефинисати сам пројекат и кораке реализације - казао је Випотник.

Он је у августу ове године, а након избијања пожара у Гудронској јами, најавио да би надлежни у Влади  Српске требало да почну преговоре са једним међународним партнером у вези с рјешавањем горућег проблема у Модричи.

Тада није желио да открива о којем међународном партнеру је ријеч, али је додао да су након избијања пожара у Гудронској јами контактирали више страних партнера.

Випотник је у августу и најавио да ће пројекат збрињавања гудрона укључити и све друге релевантне факторе, односно општину Модричу, Рафинерију уља у тој локалној заједници те  остале субјекте.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да га до сада нико није контактирао из Владе РС о питању рјешавања проблема и збрињавања гудрона у његовој локалној заједници.

- Које све кораке Владе РС преузима, ми не знамо и све што сазнамо то је путем медија. Нико нас није до сада звао на састанке. Очекујем да ће нас надлежни у Влади, ако на крају дође до реализације овог пројекта, контактирати. Радујем се ако ће уопште доћи до рјешавања овог горућег проблема на подручју Модриче - казао је “Гласу” Радуловић.

Наводи и да ова локална заједница тражи начин да ријеши питање Гудронске јаме у тој локалној заједници.

- И ми покушавамо остварити комуникацију са неким од страних партнера и изнађемо начин да се овај проблем ријеши. До сада немамо никакву повратну информацију од страних партнера и чим будемо имали нешто ново о том питању обавијестићемо јавност - закључио је Радуловић.

На локалитету Гудронске јаме код Модриче 14. августа избио је пожар због којег је проглашена ванредна ситуација на дијелу те локалне заједнице. Пожар је након неколико дана угашен, али тамошње становништво страхује да је испаравање могло оставити и посљедице на њихово здравље.

Рачуни

Проблем је настао и у вези са плаћањем рачуна за гашење пожара у Гудронској јами у августу. Ти рачуни, тешки више од милион марака, прослијеђени су из општине ка Влади Српске, јер у тој локалној заједници сматрају да је пожар настао на локалитету који је у јавним евиденцијама у посједу Рафинерије уља и Српске. Наводе да су они гасили пожар јер је он избио на територији Модриче те да немају никакву обавезу о питању плаћања рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана