Опасна игра Кавазовића с предумишљајем

Вељко Зељковић
Опасна игра Кавазовића с предумишљајем

БАЊАЛУКА - Отворена подршка највиших представника Исламске заједнице, па и реис-ул-улеме Хусеина Кавазовића, али и појединих бошњачких званичника, онима који Српску називају “геноцидном творевином”, “окотом”, Светог Саву “фашистом”, а СПЦ “сектом” срамотна ја, али и опасна, јер је умјесто осуде настављено са ширењем међунационалне мржње.

Истакао је ово за “Глас Српске” предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, коментарушући потез ИЗ у БиХ, да након што је стала у одбрану имама из Козарца код Приједора Амира Махића, исто то уради и у случају професора на Исламском педагошком факултету у Бихаћу Мухарема Штулановића, који је у једном од својих посљедњих говора рекао да је “Српска геноцидни окот 9. јануара”.

- Мислим да се све ово смишљено раде представници СДА и ИЗ у БиХ. И јако сам забринут због свега тога, поготово јер на све ово не постоји реакција међународне заједнице. Они нису осудили ни нападе на српску дјецу у Сарајеву. Та нетрпељивост полако кључа и пријети да прерасте у нешто више. Све ово никако не смије бити игнорисано и потцјењивано - истакао је Стевандић.

Сматра и да постаје све очигледније да су одређени људи из СДА и ИЗ донијели одлуку да максимално радикализују ситуацију у БиХ, а која би могли водити и до већих националних ексцеса.

- Главно питање је куда води ова нова радикализација. Одговор на то питање знају ови који све ово свјесно “закувавају” - додао је Стевандић.

Министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран сматра да се на овај начин свјесно ствара клима неповјерења међу грађанима и народима, као и укупно лоша безбједносна ситуација. Он је указао на то да су ово специфична кривична дјела којима се шири нетрпељивост националног карактера, као и додатни проблем који има вишеструку димензију у мултиетничкој и сложеној БиХ. Каран сматра и да су ови случајеви највећу штету нанијели грађанима бошњачке националности те поручио да ће имам, или било ко други ко је починио овакво кривично дјело, бити процесуиран.

Директор Полиције Српске Синиша Кострешевић потврдио је да је истрага, након случаја имама из Козарца, отворена и против Мухарема Штулановића, професора на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, након што је Српску назвао “геноцидном творевином”. МУП Српске је отворио истрагу на основу Кривичног закона Српске који садржи и члан “повреда угледа Републике Српске и њених народа”. За ово кривично дјело предвиђена је и затворска казна. Подсјећања ради, под лупом Окружног јавног тужилаштва је и главни имам Меџлиса ИЗ из Козарца Амир еф. Махић, који је осумњичен за “ширење мржње”.

ИЗ је у петак, након потврде МУП-а Српске да је отворио истрагу против још једног имама, реаговао наводећи да све ово наводно представља нови атак на бошњачки народ те да ће стати у одбрану “невино оптужених имама”, јер они нису рекли ништа неистинито.

- Неоспорна је чињеница да су Војска и МУП Српске у протеклој агресији на БиХ извршиле бројне злочине па и геноцид над Бошњацима у име Републике Српске. Ту чињеницу потврдио је и Међународни суд у Хагу. Стога осуђујемо покушаје власти Републике Српске да ућутка, застраши и процесуира оне који те чињенице износе јавно, међу којима су и неки имами. Како год је неприхватљиво да људи буду убијани само зато што су друге вјере и националности, тако је неприхватљиво и да буду прогоњени само зато што говоре истину - нагласили су из ИЗ.

Увреде са дна каце

Они који су се дрзнули из реда бошњачког народа да се ограде и осуде ове непримјерене иступе појединих представника ИЗ, попут Азре Пашалић, потпредсједнице Скупштине Приједора, одмах су стављени на стуб срама појединих портала, уз нове погрдне квалификације - како се ради о “балинкурама са дна секташке светосавске каце”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана