Оно што једу Европљани, једемо и ми

Данијела Бајић
Оно што једу Европљани, једемо и ми

БАЊАЛУКА - Све чешћи покушаји увоза хране сумњивог квалитета због прекомјерне употребе пестицида у производњи навели су надлежне у Српској да појачају контроле, за шта је ове године издвојено дупло више новца него раније.

Да становници Српске једу исправну и сигурну храну, потврдио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић те истакао да прате смјернице и препоруке Европске уније, која је у априлу ове године забранила употребу 113 пестицида због прекомјерног броја активних супстанци, што је Србија учинили тек прије неколико дана.

Према његовим ријечима, листа одобрених активних супстанци и основних супстанци, која се објављује на интернет страници овог министарства, редовно се ажурира и усклађује са прописима у Европској унији.

- Активних материја које су претходних дана забрањене у Србији, у Српској нема већ неко вријеме. Рок у којем се средства за заштиту биља могу налазити у промету ради продаје и примјене постојећих залиха, прописан је законом и не може бити дужи од годину дана и шест мјесеци од дана доношења рјешења - објаснио је Лалић.

Додао је да је ове године за контролу воћа и поврћа издвојено 100.000 марака, док су лани на располагању за то имали 50.000 КМ за 145 узорака.

- План је да ове године укупно преконтролишемо чак 247 узорака хране биљног поријекла на, између осталог, присуство пестицида и то је све у складу са прописима Европске уније. На тај начин желимо да заштитимо наше потрошаче и ништа не желимо да препустимо случају - казао је Лалић.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић казао је да је данас готово немогуће узгајати поврће без третирања препаратима за заштиту биљака, али да у Српској воде рачуна о начину употребе пестицида.

- Повртари у Српској користе искључиво дозвољене пестициде и препарате за заштиту биљака. Наш далеко највећи проблем је складиштење кромпира јер је прашак који смо четири деценије користили против клијања забрањен 2020. године. Хладњача које би продужиле вијек кромпира код нас нема ни у најави - казао је Илић.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић казао је за воћари за заштиту биљака користе само провјерене препарате.

- Промијенили смо и начин третирања воћа. Раније смо правили коктеле од више различитих средстава, сада користимо само један, превентивно пред кишу и послије падања - казао је Дојчиновић.

Додао је да те препарате користе искључиво у дозвољеним концентрацијама јер су само на тај начин производи безбједни за потрошаче.

- Процедуру је посебно потребно испоштовати код посљедњег прскања. То траје дан-два и средства су мало скупља. Ти плодови се не смију конзумирати док не прође кареница - објашњава Дојчиновић.

Забрана

У Српској је у посљедњих пет година забрањено 78 средстава за заштиту биља која су у свом саставу имала неку од забрањене 22 активне материје.

- У Европској унији су забрањене и неке друге активне материје, али с обзиром на то да није било регистрованих средстава за заштиту биља која су садржавала те активне материје, није било забрана у Српској, тако да се овај број забрана разликује од земље до земље у зависности од тога која средства за заштиту биља се налазе на тржишту у моменту повлачења неке од активних материја - казали су у министарству.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана