Округли сто у Бањалуци: Српска под сталним притиском, бори се за очување аутономије

Срна
Округли сто у Бањалуци: Српска под сталним притиском, бори се за очување аутономије

БАЊАЛУКА - На Факултету политичких наука у Бањалуци одржан је округли сто о теми "Дејтон - јуче, данас и сутра", на којем су професори и студенти ове високошколске установе изнијели погледе и мишљења о Дејтонском мировном споразуму.

С округлог стола поручено је да Република Српска данас остварује своју аутономну позицију унутар БиХ и да користи све инструменте да би остварила свој унутрашњи суверенитет.

У оквиру прве сесије говорио је професор Ђорђе Вуковић о теми "Прелом духа Дејтона" и Божана Тинтор - "Дејтонски мировни споразум, пораз или побједа у културама памћења Срба, Хрвата и Бошњака?".

-Република Српска остварује своју аутономну позицију унутар БиХ и користи све расположиве инструменте како би, прије свега, у потпуности обезбиједила свој унутрашњи суверенитет. Српска користи сва расположива средства и механизме како би сачувала своју аутономију која је под сталним притиском и покушајима отимања надлежности -изјавила је доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Нина Сајић.

Сајићева, која је на скупу говорила о теми "Федерална и институционална архитектура Дејтонског мировног споразума", рекла је да се под изговором европских интеграција БиХ, а првенствено Републици Српској покушавају одузети неке надлежности, док бројне државе које имају комплексно уставно уређење могу да остварују сва своја права и просперитет и да буду чланице ЕУ.

-Представници Републике Српске једини су чувари Дејтонског споразума. Једино досљедно примјењивање овог споразума може бити нека врста гаранције опстанка БиХ - закључила је Сајићева.

Професор бањалучког Факултета политичких наука Владе Симовић упозорио је да би сваки разговор о распакивању Дејтонског мировног споразума водио у сукоб и конфликте.

-То се посебно односи на фундаменталне надлежности које имају БиХ, ентитети, питање паритета, аутономије, вета, институција и како се бирају представници у те институције - рекао је Симовић новинарима.

Поручио је да БиХ нису потребни никакви сукоби, те да је једини исправни пут у овом тренутку да се повуку стране судије из Уставног суда БиХ, да се угаси ОХР, који више дијели него спаја људе у БиХ, те се састану домаћи актери и преговарају о свим осталим питањима на бази Дејтонског мировног споразума без уплитања страних актера.

Симовић је закључио да је кључни проблем у БиХ што дио политичке елите не жели Дејтонски мировни споразум, већ настоји да га опструише, али то ради и добар дио међународне заједнице.

Асистент на бањалучком Факултету политичких наука Синиша Симикић рекао је новинарима да питање демаркације међуентитетске границе још није долазило у први план због неких питања која су раније била примарнија, као што су очување полиције Републике Српске и реформа војске.

Симикић је рекао да је питање границе у посљедња два мјесеца у Републици Српској актуелизовано скуповима "Граница постоји".
Он је навео да још није познато да ли ће у наредном периоду бити конкретнијих потеза Републике Српске када је ријеч о демаркацији међуентитетске границе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана